Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

EK schválila Francúzsku program pomoci pre firmy, ktoré zasiahla vojna

Výkonná podpredsedníčka EK Margrethe Vestagerová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Opatrenie bude financované z balíka vo výške 300 miliárd eur, ktorý Francúzsko pôvodne vyčlenilo na tri programy na podporu ekonomiky v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19.

Brusel 7. apríla (TASR) - Európska komisia vo štvrtok schválila Francúzsku program na poskytnutie likvidity až do výšky 155 miliárd eur firmám, ktoré zasiahli ekonomické dôsledky vojny na Ukrajine. TASR správu prevzala z AFP.

Ide o prvú schválenú schému v rámci krízového rámca Európskej únie (EÚ), prijatého minulý mesiac, ktorý dočasne uvoľnil pravidlá bloku pre štátnu pomoc po ruskej invázii na Ukrajinu.

"Táto schéma umožní Francúzsku zmierniť ekonomický vplyv Putinovej vojny na Ukrajine a podporiť spoločnosti postihnuté súčasnou krízou, ako aj súvisiacimi sankciami," uviedla vo vyhlásení podpredsedníčka Európskej komisie Margrethe Vestagerová.

Opatrenie bude financované z balíka vo výške 300 miliárd eur, ktorý Francúzsko pôvodne vyčlenilo na tri programy na podporu ekonomiky v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19. Tie boli schválené ešte v marci 2021.

V rámci novej schémy budú mať príjemcovia nárok na úvery, ktoré budú čiastočne kryté štátnymi garanciami.