Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

EK schválila plán Grécka na zníženie zlých úverov v bankách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Eurokomisia zároveň uviedla, že to nie je v rozpore s pravidlami štátnej pomoci.

Brusel 10. októbra (TASR) - Európska komisia vo štvrtok podľa očakávania schválila plán Grécka na zníženie tzv. zlých úverov v tamojších bankách až o 30 miliárd eur. A uviedla, že to nie je v rozpore s pravidlami štátnej pomoci.

Zdroje z bánk oboznámené s touto záležitosťou už minulý mesiac naznačili, že od Komisie očakávajú zelenú. To im umožní zaviesť systém ochrany aktív, ktorý bankám pomôže zbaviť sa zlých úverov.

Cieľom tejto schémy, známej pod názvom Hercules, Asset Protection Scheme (Schéma ochrany aktív Hercules), je znížiť objem zlých alebo zlyhaných úverov, ktoré zaťažujú grécke banky, bez narušenia trhu prostredníctvom vládnych dotácií.

„Európska komisia zistila, že v plánoch Grécka zameraných na podporu znižovania zlyhaných úverov gréckych bánk nie je štátna pomoc,“ uviedla Komisia vo svojom vyhlásení.

Banky v Grécku pracujú na redukcii hromady zlých úverov v hodnote približne 80 miliárd eur, ktoré sú pozostatkom finančnej krízy. Tá okresala ekonomiku krajiny približne o štvrtinu (25 %). Zbavenie sa zlých úverov je rozhodujúce pre schopnosť bánk poskytovať pôžičky ekonomike a zvyšovať svoje zisky.

Tento plán je podobný talianskemu modelu GACS a je navrhnutý tak, aby veriteľom pomohol zbaviť sa nedobytných pohľadávok tým, že ich "zabalí" do cenných papierov zabezpečených aktívami.

Schéma Hercules bude zahŕňať zriadenie účelových nástrojov (special purpose vehicle, SPV), ktoré budú nakupovať nesplácané pôžičky od bánk. Tento predaj by sa financoval prostredníctvom zmeniek vydaných SPV so štátnou zárukou na vysoké tranže, ale zapojenie štátu bude obmedzené, uviedla Komisia.

„Riziko pre štát bude obmedzené, pretože štátna záruka sa bude vzťahovať iba na najvyššie tranže zmeniek,“ dodala Komisia.

„Štátna záruka na vysoké tranže nadobudne účinnosť, len ak sa viac ako polovica nezaručených a rizikovejších tranží úspešne predá súkromníkom,“ dodala.