Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

EK schválila zoštátnenie SEFE, nemeckej dcéry Gazpromu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

SEFE po ruskom útoku na Ukrajinu zaznamenala vysoké straty.

Berlín 12. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) schválila zoštátnenie nemeckej dcéry ruského plynárenského koncernu Gazprom.

EK v sobotu odsúhlasila štátnu pomoc pre Gazprom Germania v objeme 225,6 milióna eur. To znamená, že spolková vláda teraz môže kompletne prevziať firmu, ktorá sa medzičasom premenovala na Securing Energy for Europe (SEFE) a ktorá je aktuálne v správe nemeckého úradu pre reguláciu sieťových odvetví Bundesnetzagentur (BNetzA).

Podľa EK sú opatrenia spolkovej vlády v súlade s pravidlami časovo ohraničeného krízového rámca, podľa ktorých môže vláda pomôcť firmám počas energetickej krízy, ak neexistuje dostatočné súkromné financovanie.

SEFE po ruskom útoku na Ukrajinu zaznamenala vysoké straty. Firma patrí medzi spoločnosti systémovo dôležité pre nemecký energetický trh, keďže má na nemeckom trhu s dodávkami plynu podiel 14 % a pripadá na ňu 28 % kapacít plynových zásobníkov.

Spolkový minister hospodárstva Robert Habeck v apríli vymenoval BNetzA za správcu firmy, čo vtedy odôvodnil nejasnými právnymi vzťahmi, porušením legislatívy a snahou o zabezpečenie dodávok. V polovici júna vláda poskytla vtedy ešte firme Gazprom Germania, dnešnej SEFE, miliardovú finančnú pomoc prostredníctvom štátnej banky KfW, aby zabránila jej bankrotu.