Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Ekonomická dôvera v eurozóne je na trojmesačnom maxime

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K lepším ako očakávaných výsledkom prispelo zvýšenie dôvery v službách a maloobchode, a v menšej miere aj v stavebníctve.

Brusel 25. februára (TASR) - Dôvera v ekonomiku eurozóny vo februári vzrástla a dosiahla najvyššiu úroveň za tri mesiace. Ukázali to v piatok výsledky prieskumu Európskej komisie.

Podľa výsledkov prieskumu sa kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja v regióne, indikátor ekonomického sentimentu (IES), po troch mesiacoch poklesu vo februári zvýšil na 114 bodov zo 112,7 bodu v januári. To je jeho najvyššia hodnota od novembra 2021 a výrazne viac ako 113,1 bodu, ktoré očakávali ekonómovia.

K lepším ako očakávaných výsledkom prispelo zvýšenie dôvery v službách a maloobchode, a v menšej miere aj v stavebníctve.

Presnejšie, index sentimentu v priemysle vo februári vzrástol na 14 bodov z 13,9 bodu pred mesiacom. Zaostal však za odhadmi ekonómov, ktorí očakávali, že dosiahne 14,2 bodu.

Index dôvery v službách však stúpol na 13 bodov z januárových 9,1 bodu a v maloobchode dosiahol 5,4 bodu, čo je najvyššia úroveň od konca roka 2015.

Zlepšila sa aj dôvera v stavebníctve, kde sa index zvýšil na 9,9 bodu z 8,1 bodu.

Ale nálada spotrebiteľov sa zhoršila a ukazovateľ ich dôvery klesol na -8,8 z -8,5 bodu v januári.

Indikátor očakávaní zamestnanosti však vzrástol o 2,6 bodu na 116,2 bodov, čo je jeho najvyššia hodnota od mája 2000.