Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

Ekonomická nálada v SR sa v marci 2023 medzimesačne zlepšila

Pohľad na robotickú linku vo výrobnej hale spoločnosti Hella, 26. augusta 2021 v Bánovciach nad Bebravou. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

K priaznivému vývoju indikátora došlo najmä vplyvom optimistickejších hodnotení podnikateľov v priemysle a u spotrebiteľov.

Bratislava 30. marca (TASR) - Ekonomická nálada na Slovensku sa v marci 2023 v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zlepšila. Sezónne upravený indikátor ekonomického sentimentu (IES) sa medzimesačne zvýšil o tri body a dosiahol úroveň 90,4. K priaznivému vývoju indikátora došlo najmä vplyvom optimistickejších hodnotení podnikateľov v priemysle a u spotrebiteľov. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku bola marcová hodnota IES nižšia, a to o 5,3 bodu. Za dlhodobým priemerom zaostáva o 11,6 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle (sezónne upravený) dosiahol v marci úroveň -6,3, v porovnaní s februárom vzrástol o 8,4 bodu, čo je najväčší medzimesačný nárast za posledný rok. Zvýšenie priemyselnej produkcie očakávajú najmä v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii, ale aj vo výrobe kovov a kovových výrobkov. Zlepšenie celkovej úrovne objednávok zaznamenali hlavne vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, strojov a zariadení inde nezaradených a vo farmaceutickom priemysle. Pokles zásob hotových výrobkov avizujú najmä vo výrobe dopravných prostriedkov.

Indikátor dôvery v službách (sezónne očistený) sa v marci v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom znížil o 2,7 bodu na hodnotu -1. Pokles sa zaznamenal v podnikateľskej situácii a dopyte. Zatiaľ čo v podnikateľskej situácii za posledné tri mesiace došlo k zhoršeniu predovšetkým v doprave a skladovaní či v informáciách a komunikácii, pokles dopytu zaznamenali najmä v ubytovacích a stravovacích službách a tiež v odborných, vedeckých a technických činnostiach.

Indikátor dôvery v obchode bol v marci na úrovni 7,3, čo je najnižšia hodnota za posledné dva roky. Pod pokles o 3,7 bodu sa podpísali pesimistickejšie hodnotenia trendu podnikateľských aktivít, najmä v maloobchode s pohonnými látkami a v maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov, ako aj negatívnejšie hodnotenia očakávanej zamestnanosti.

Sezónne upravený indikátor dôvery v stavebníctve zostal v marci na úrovni predchádzajúceho mesiaca, teda na úrovni -8,5. Nepriaznivý vývoj celkovej úrovne objednávok bol eliminovaný priaznivým hodnotením očakávanej zamestnanosti, a to najmä v podnikoch uskutočňujúcich výstavbu budov.

Nálada spotrebiteľov na Slovensku bola v marci najoptimistickejšia za posledných sedem mesiacov. Indikátor spotrebiteľskej dôvery (sezónne upravený) sa oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšil o 3,2 bodu na úroveň -30,1. Najviac sa zlepšili hodnotenia očakávanej celkovej hospodárskej situácie. Pozitívnejšie videli spotrebitelia aj vývoj finančnej situácie ich domácností, vývoj nezamestnanosti, ako aj očakávaných úspor.