Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Ekonomická olympiáda pokračuje online

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ekonomickú olympiádu na Slovensku organizuje INESS od roku 2017.

Bratislava 24. marca (TASR) – Ekonomická olympiáda tento rok na Slovensku pokračuje virtuálne. Do krajských kôl, ktoré prebehli 19. a 22. marca prostredníctvom šiestich online konferencií, sa kvalifikovalo 349 stredoškolákov z viac ako 8500 účastníkov školského kola. Informovala o tom Monika Budzák z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS), ktorý je organizátorom súťaže.

Zastúpenie tém, od výpočtu čistej súčasnej hodnoty investície, veľkosti štátneho dlhu, až po komparatívne výhody či poisťovníctvo, dalo podľa nej študentom zabrať. Úlohou bolo popísať dosahy zavedenia dane za rozvoj, dane z cukru či dane z luxusného bývania. Súťažiaci mali zohľadniť výhody a nevýhody pre štát, samosprávu či daňových poplatníkov. Nasledovali testové otázky, kde z piatich ponúkaných odpovedí vyberali študenti jednu správnu.

Stredoškoláci s najlepšími výsledkami z krajských kôl postúpia do celoslovenského finále, ktoré je plánované v júni tohto roka a stretne sa v ňom 50 mladých ekonómov z celého Slovenska. Podujatie prebehne v závislosti od pandemickej situácie prezenčne alebo online a bude sprevádzané aj s programom pre súťažiacich a pedagógov.

Ekonomickú olympiádu na Slovensku organizuje INESS od roku 2017. V školskom roku 2020/2021 prebieha jej štvrtý ročník s rekordnou účasťou v školskom kole, kde sa zapojilo vyše 8500 študentov. Ekonomická olympiáda vznikla ako prvá komplexná celoslovenská súťaž z ekonómie a financií pre stredoškolákov. Nezameriava sa len na finančnú gramotnosť alebo podnikanie, ale aj na iné ekonomické oblasti, ako medzinárodný obchod, menové otázky, aktuality v ekonomike, hospodársku politiku, ekonomickú históriu či podnikové financie.