Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Ekonomická závislosť seniorov sa zvýšila 3-násobne oproti deťom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

NBS priblížila, že od posledného sčítania v roku 2011 pribudlo celkovo na Slovensku viac ako 50.000 obyvateľov a aktuálne podľa sčítania obyvateľstva žije v SR približne 5,45 milióna obyvateľov.

Bratislava 11. júla (TASR) – Každý tretí obyvateľ Slovenska je v neproduktívnom veku. Počet obyvateľov v produktívnom veku sa pritom za desať rokov zvýšil iba v Bratislavskom kraji. Ekonomická závislosť seniorov sa zároveň zvýšila trojnásobne viac ako závislosť detí. Vývoj slovenskej populácie za posledných desať rokov zhodnotila Národná banka Slovenska (NBS) na základe údajov Sčítania obyvateľov, domov a bytov realizovaného Štatistickým úradom (ŠÚ) SR v minulom roku.

NBS priblížila, že od posledného sčítania v roku 2011 pribudlo celkovo na Slovensku viac ako 50.000 obyvateľov a aktuálne podľa sčítania obyvateľstva žije v SR približne 5,45 milióna obyvateľov. Ekonomická závislosť sa za desať rokov zvýšila o viac ako 10 percentuálnych bodov (p. b.) a v roku 2021 dosiahla 49,2 %. Najviac sa pritom zvýšila v Bratislavskom kraji (14,4 p. b.) a najmenej v Prešovskom kraji, o 7,8 p. b. Pojem ekonomická závislosť podľa NBS predstavuje pomer medzi deťmi (0 – 14 rokov) a seniormi (65 a viac rokov) k obyvateľstvu v produktívnom veku (15 – 64 rokov).

Ekonomická závislosť seniorov sa pritom zvýšila viac ako závislosť detí. Zvýšenie závislosti seniorov bolo medzi krajmi relatívne rovnomerné. Závislosť detí v Bratislavskom kraji rástla viac ako dvojnásobne oproti druhému v poradí, ktorým bol Trnavský kraj a päťnásobne oproti poslednému, ktorým bol Prešovský kraj.

"Za zmenou ekonomickej závislosti seniorov je vo väčšine krajov zvýšenie počtu seniorov a zníženie počtu obyvateľov v produktívnom veku. Celkovo na Slovensku počet obyvateľov v produktívnom veku klesol za desať rokov o viac ako 230.000," skonštatoval hovorca NBS Peter Majer s tým, že ich počet klesal vo všetkých krajoch s výnimkou Bratislavského kraja. Tam počet obyvateľov v produktívnom veku výrazne vzrástol o viac ako 35.000.

Počet detí na Slovensku sa za desať rokov zvýšil o takmer 41.000. Nárast však nebol rovnomerný medzi krajmi. V Bratislavskom kraji vzrástol počet detí o takmer 39.000. Pozitívny vývoj bol aj v Trnavskom a Trenčianskom kraji, v Nitrianskom a Žilinskom kraji sa takmer nezmenil. Výrazný pokles nastal v Košickom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji.

Za desať rokov zostarla populácia Slovenska o viac ako 2,3 roku. Okrem zastúpenia obyvateľstva v jednotlivých vekových skupinách je z pohľadu štrukturálnych politík podľa NBS dôležitý aj celkový priemerný vek obyvateľstva. "Ten je ukazovateľom toho, či môžeme očakávať, že sa v blízkom období presunú ľudia z produktívneho veku do seniorského. Aktuálne priemerný obyvateľ Slovenska má vek 41,3 roku," dodal Majer.

Z pohľadu regionálneho rozloženia v Bratislavskom kraji výrazne rástol počet detí a priemerný vek jeho obyvateľov sa zvýšil výrazne menej ako na zvyšku Slovenska. NBS poukázala aj na to, že v tomto kraji je aj najväčší rozdiel medzi starnutím mužov a žien. Naopak, najviac zostarol Trenčiansky kraj, kde najviac zapôsobilo zmenšenie skupiny obyvateľov v produktívnom veku. Starnutie obyvateľstva a jeho vplyv na udržateľnosť verejných financií je zároveň jednou z výziev Slovenska, ktorú identifikovala správa NBS Štrukturálne výzvy.