Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ekonomické fórum:Väčšina ekonómov očakáva v roku 2023 globálnu recesiu

Obchodovanie na burze, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

WEF organizuje každoročné zasadnutie podnikateľských a vládnych lídrov v Davose, ktoré sa začína v pondelok a bude trvať do piatka (20. 1.).

Davos 16. januára (TASR) - Experti očakávajú, že globálna ekonomika sa v tomto roku dostane do recesie, ukázal prieskum Svetového ekonomického fóra (WEF). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Až dve tretiny hlavných ekonómov súkromného a verejného sektora, ktorí sa zúčastnili na prieskume WEF, počítajú v roku 2023 s globálnou recesiou. Okolo 18 % respondentov považuje svetovú recesiu za extrémne pravdepodobnú, čo je dvojnásobok v porovnaní s posledným prieskumom zo septembra 2022. Tretina respondentov ju, naopak, považuje tento rok za nepravdepodobnú.

"Aktuálna vysoká inflácia, nízky rast, vysoký dlh a vysoká fragmentácia prostredia znižujú motiváciu pre investície potrebné na návrat k rastu a na zvýšenie životnej úrovne najzraniteľnejších obyvateľov sveta," uviedla výkonná riaditeľka WEF Saadia Zahidiová vo vyhlásení pripojenom k výsledkom prieskumu.

WEF organizuje každoročné zasadnutie podnikateľských a vládnych lídrov v Davose, ktoré sa začína v pondelok a bude trvať do piatka (20. 1.).