Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Ekonomické inštitúty zlepšili odhad vývoja nemeckej ekonomiky

Na archívnej snímke z 5. marca 2022 množstvo kontajnerov sa nachádza v prístave v nemeckom meste Hamburg. Foto: TASR - AP

Jeden rakúsky a štyri nemecké ekonomické inštitúty počítajú v tomto roku s rastom nemeckej ekonomiky o 0,3 %.

Berlín 4. apríla (TASR) - Päť ekonomických inštitútov výrazne zlepšilo odhad vývoja nemeckej ekonomiky v tomto roku. Zatiaľ čo v predchádzajúcej jesennej prognóze očakávali pokles nemeckého hospodárstva, v súčasnej jarnej prognóze predpokladajú rast. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na zdroje oboznámené s údajmi.

Jeden rakúsky a štyri nemecké ekonomické inštitúty počítajú v tomto roku s rastom nemeckej ekonomiky o 0,3 %. V prognóze zverejnenej na jeseň minulého roka ešte očakávali jej pokles o 0,4 %, uviedli pre Reuters dva zdroje.

Naopak, na rok 2024 inštitúty svoj odhad mierne zhoršili. Zatiaľ čo v jesennej prognóze odhadovali rast nemeckej ekonomiky v roku 2024 o 1,7 %, teraz počítajú s rastom na úrovni 1,5 %.

Inflácia by podľa novej prognózy ekonomických inštitútov mala tento rok dosiahnuť 6 %. Na porovnanie, v minulom roku zaznamenala 7,9 %. Na budúci rok počítajú inštitúty s ďalším výrazným spomalením inflácie na 2,4 %.