Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ekonomický sentiment a inflačné očakávania v eurozóne aj v EÚ rástli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pokles spotrebiteľskej dôvery odráža negatívne názory domácností na ich minulú aj budúcu finančnú situáciu, ako aj očakávanú všeobecnú ekonomickú situáciu.

Brusel 28. októbra (TASR) - Nálada v ekonomike eurozóny aj celej Európskej únii (EÚ) v októbri vzrástla a priblížila sa k júlovému rekordnému maximu. Vyplýva to z predbežných údajov Európskej komisie (EK).

Podľa rýchleho odhadu EK sa index ekonomického sentimentu (ESI) v 19 krajinách, ktoré zaviedli spoločnú menu, v októbri 2021 zvýšil medzimesačne o 0,8 bodu na 118,6 bodu. Priblížili sa tak k júlovému historickému maximu 119 bodov, aj keď inflačné očakávania medzi spotrebiteľmi a výrobcami dosiahli tiež nové rekordy.

Komisia ďalej uviedla, že ESI pre celú Úniu tento mesiac stúpol o 1 bod na 117,6 bodu.

Zároveň index očakávaní v oblasti zamestnanosti (Employment Expectations Indicator, EEI) sa v oboch regiónoch v októbri zvýšil, a to v prípade EÚ o 1,7 bodu na 91,9 bodu a v euroregióne o 1,8 bodu na 90,9 bodu.

Pokiaľ ide o jednotlivé komponenty, podľa EK sa v rámci eurozóny v októbri zvýšila dôvera podnikateľov v sektore služieb (na 18,2 z 15,2 bodu v septembri), v maloobchode (na 2 z 1,4 bodu) a v stavebníctve (na 8,9 zo 7,5 bodu). V priemysle však stúpla len mierne, na 14,2 zo 14,1 bodu, zatiaľ čo dôvera medzi spotrebiteľmi sa znížila na -4,8 z -4 bodov.

Zároveň index inflačných očakávaní v októbri vyskočil na 40 bodov zo septembrových 33,1 bodu, čo je jeho najvyššia hodnota od začiatku meraní v roku 2000, zatiaľ čo index očakávaných výrobných cien sa vyšplhala na 42,2 z 38,3 bodu, čo je tiež nový rekord.

Pokles spotrebiteľskej dôvery odráža negatívne názory domácností na ich minulú aj budúcu finančnú situáciu, ako aj očakávanú všeobecnú ekonomickú situáciu. Ich postoj k veľkým nákupom zostal pritom nezmenený.