Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Ekonomika Belgicka rástla slabšie, než sa pôvodne predpokladalo

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Hrubý domáci produkt (HDP) Belgicka vzrástol vo 4. štvrťroku po úprave o sezónne a kalendárne vplyvy medzikvartálne o 0,3 %, zatiaľ čo v 3. kvartáli rast dosiahol 0,4 %.

Brusel 28. februára (TASR) - Belgická ekonomika rástla v závere minulého roka o niečo slabšie, než naznačoval predbežný odhad. Revízia údajov smerom nadol zároveň znamená, že v porovnaní s vývojom v 3. štvrťroku sa tempo rastu mierne spomalilo. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil spresnené údaje belgickej centrálnej banky.

Hrubý domáci produkt (HDP) Belgicka vzrástol vo 4. štvrťroku po úprave o sezónne a kalendárne vplyvy medzikvartálne o 0,3 %, zatiaľ čo v 3. kvartáli rast dosiahol 0,4 %. Predbežný odhad poukazoval na rovnaké tempo rastu ako v 3. štvrťroku.

V medziročnom porovnaní vzrástla ekonomika Belgicka v poslednom štvrťroku 2023 o 1,5 % a oproti vývoju v predchádzajúcom kvartáli zaznamenala zrýchlenie rastu o 0,1 percentuálneho bodu. Aj v tomto prípade však boli údaje revidované smerom nadol, keďže v predbežnom odhade bol medziročný rast uvádzaný na úrovni 1,6 %.

Za celý rok 2023 vzrástla belgická ekonomika o 1,5 %. V tomto prípade tak centrálna banka potvrdila predbežný odhad.