Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Ekonomika Cypru ďalej klesá, tempo je však slabšie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V medzikvartálnom porovnaní cyperská ekonomika v prvých troch mesiacoch vzrástla po úprave o sezónne vplyvy a počet pracovných dní o 2 %.

Nikózia 18. mája (TASR) - Ekonomika Cypru pokračovala v 1. kvartáli tohto roka v poklese, už štvrtý štvrťrok po sebe, tempo poklesu sa však výrazne spomalilo, pričom dosiahlo najnižšiu úroveň od nástupu pandémie nového koronavírusu. Poukázali na to v utorok zverejnené údaje štatistického úradu Cypru.

Hrubý domáci produkt Cypru klesol v 1. štvrťroku medziročne o 1,6 % po 4,4-percentnom poklese v predchádzajúcom kvartáli. V 3. štvrťroku minulého roka klesla cyperská ekonomika o 4,6 % a v 2. štvrťroku, keď vplyv pandémie bol v Európe najvýraznejší, pokles dosiahol 12,5 %. K zmierneniu poklesu v ostatnom kvartáli prispelo postupné uvoľňovanie protipandemických opatrení po januárovom lockdowne.

Pod pokračujúci pokles ekonomiky sa naďalej v najväčšej miere podpisujú hoteliérsky a gastrosektor. Svoj podiel však na ňom mali aj doprava a výroba.

V medzikvartálnom porovnaní cyperská ekonomika v prvých troch mesiacoch vzrástla po úprave o sezónne vplyvy a počet pracovných dní o 2 %. Tempo rastu sa tak zrýchlilo, keď vo 4. štvrťroku minulého roka ekonomika ostrovnej krajiny zaznamenala rast o 1,1 %.