Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Ekonomika Cypru sa po ročnom poklese zotavila

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rast potiahli najmä sektory, ktoré boli v období pandémie zasiahnuté najviac, ako sú hotelové a reštauračné služby.

Nikózia 17. augusta (TASR) - Ekonomika Cypru zaznamenala v 2. kvartáli výrazné zotavenie, prvé po štyroch kvartáloch poklesu. Navyše, rast dosiahol najvyššiu úroveň za posledných 25 rokov. Poukázali na to v utorok zverejnené predbežné údaje cyperského štatistického úradu.

Ako úrad informoval, cyperská ekonomika vzrástla v 2. štvrťroku medziročne o 12,9 % po poklese v 1. kvartáli na úrovni 2,1 %. Je to prvý rastový kvartál po štyroch štvrťrokoch poklesu po sebe, pričom najprudší bol zaznamenaný v 2. kvartáli minulého roka. Vtedy ekonomika klesla o 12,5 %. Navyše, tempo rastu v 2. štvrťroku tohto roka bolo najvyššie minimálne od roku 1996.

Rast potiahli najmä sektory, ktoré boli v období pandémie zasiahnuté najviac, ako sú hotelové a reštauračné služby. Podporu rastu poskytli však aj stavebníctvo a doprava.

V medzikvartálnom porovnaní sa hrubý domáci produkt (HDP) Cypru zvýšil o 0,2 %. Oproti prvým trom mesiacom roka sa tak rast výrazne spomalil, keď v 1. kvartáli oproti záveru roka ekonomika vzrástla o 1,7 %.