Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Ekonomika eurozóny by sa mala začať v priebehu roka postupne zotavovať

Mario Draghi Foto: TASR/AP

Myslí si to prezident ECB Mario Draghi.

Frankfurt nad Mohanom 7. februára (TASR) - Ekonomika eurozóny by sa mala začať v priebehu roka postupne zotavovať. Ale zatiaľ je jej aktivita ešte slabá a negatívne faktory prevažujú nad pozitívnymi. Cituje dnes agentúra Reuters prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho.

Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v 2. a 3. štvrťroku 2012 medzikvartálne klesol, čím sa naplnila technická definícia recesie. ECB očakáva, že v poslednom štvrťroku minulého roka sa pokles HDP eurozóny ešte prehĺbil.

Aj začiatkom tohto roka zostane výkon hospodárstva menovej únie slabý, vyhlásil Draghi po zasadaní Menového výboru, ktorý rozhodol, že kľúčový úrok ECB zostane nezmenený na úrovni 0,75 %. Prezident ECB sa však domnieva, že postupne v priebehu roka začne hospodárstvo bloku ožívať vďaka podpore ECB, obnoveniu dôvery v eurozónu na finančných trhoch a tiež vďaka väčšiemu globálnemu dopytu. Draghi tak vlastne potvrdil svoju januárovú prognózu.

Riziká, ktoré ohrozujú zotavovanie menovej únie, tak stále predstavujú pomalé zavádzanie reforiem a úsporné opatrenia, ktoré majú negatívny vplyv na výdavky domácností aj firiem, a tým aj hospodársky rast.

Inflácia v eurozóne je podľa Draghiho pevne "ukotvená" blízko cieľovej hranice ECB, ktorou sú 2 %.

ECB bude pozorne sledovať vplyv posilňovanie eura na inflačné tlaky. Podľa prezidenta banky je však nedávne posilnenie spoločnej meny známkou obnovenia dôvery trhu v euro.

Francúzsky prezident Francois Hollande totiž začiatkom tohto týždňa vyhlásil, že príliš veľké zmeny kurzu eura škodia hospodárstvu eurozóny. Členské štáty by podľa neho mali zvážiť spoločnú politiku výmenných kurzov, aby ochránili jednotnú menu pred "iracionálnymi výkyvmi" a svoje ekonomiky pred negatívnym vplyvom silného eura, ktoré znevýhodňuje exportérov.