Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Ekonomika

Ekonomika eurozóny sa vo 4. štvrťroku spomalila

Na archívnej snímke z 5. mája 2020 muž s ochranným rúškom na tvári stojí pred starou budovou Európskej centrálnej banky (ECB) v nemeckom Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Za celý rok 2021 podľa prvého odhadu Eurostatu sa HDP po úprave o sezónne a kalendárne vplyvy v eurozóne aj v EÚ zvýšil zhodne o 5,2 %.

Luxemburg 15. februára (TASR) - Rast ekonomiky eurozóny sa vo 4. štvrťroku 2021 spomalil tak, ako naznačil predbežný odhad. Ukázali to v utorok spresnené údaje európskeho štatistického úradu Eurostat. Podľa nich sa hrubý domáci produkt (HDP) euroregiónu po úprave o sezónne vplyvy v posledných troch mesiacoch 2021 zvýšil medzikvartálne o 0,3 % po náraste o 2,3 % v predchádzajúcich troch mesiacoch. TASR správu prevzala z Eurostatu.

V medziročnom porovnaní vzrástol sezónne upravený HDP eurozóny v období október-december 2021 o 4,6 % po zvýšení o 3,9 % v predchádzajúcom štvrťroku.

V celej Európskej únii (EÚ) sa výkon ekonomiky vo 4. štvrťroku zvýšil medzikvartálne o 0,4 % (o 2,2 % v 3. štvrťroku) a medziročne a o 4,8 % (4,1 % v období júl-september).

Za celý rok 2021 podľa prvého odhadu Eurostatu sa HDP po úprave o sezónne a kalendárne vplyvy v eurozóne aj v EÚ zvýšil zhodne o 5,2 %.

Na ilustráciu HDP Spojených štátoch za tri mesiace do konca decembra 2021 vzrástol o 1,7 % v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom a medziročne o 5,5 %, pričom za celý rok stúpol o 5,7 %.

Eurostat v utorok informoval tiež, že počet zamestnaných osôb sa vo 4. štvrťroku zvýšil o oproti predchádzajúcim trom mesiacom v oboch blokoch o 0,5 %. Aj v medziročnom porovnaní stúpla zamestnanosť v oboch blokoch zhodne o 2,1 %.