Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Ekonomika eurozóny v 1. štvrťroku klesla o 3,8 percent

Ilustračná snímka. Foto: TASR - dpa/OLIVER BERG

Dôvodom prudkého zníženia ekonomickej aktivity boli obmedzenia, ktoré v marci prijali vlády na zastavenie pandémie nového koronavírusu.

Luxemburg 30. apríla (TASR) - Ekonomika eurozóny na začiatku roka rekordne klesla. Dôvodom prudkého zníženia ekonomickej aktivity boli obmedzenia, ktoré v marci prijali vlády na zastavenie pandémie nového koronavírusu.

Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny sa na sezónne upravenej báze v 1. štvrťroku medzikvartálne znížil o 3,8 %, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat vo svojom prvom odhade. Ekonomika celej Európskej únie (EÚ) padla o 3,5 %. Na porovnanie, v posledných troch mesiacoch vlaňajška HDP eurozóny vzrástol o 0,1 % a EÚ o 0,2 %.

To boli najvýraznejšie poklesy ekonomiky oboch regiónov od začiatku zverejňovania údaja v roku 1995. Kontrakcia bola dokonca prudšia než na vrchole minulej finančnej krízy v 1. štvrťroku 2009.

V medziročnom porovnaní HDP eurozóny 1. kvartáli padol o 3,3 % a EÚ o 2,7 % po expanzii o 1 %, respektíve o 1,3 % vo 4. štvrťroku 2019. To boli najprudšie poklesy od 3. kvartála 2009, keď HDP eurozóny padol o 4,5 % a celej EÚ o 4,4 %.