Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ekonomika eurozóny zaznamenala vo 4. kvartáli nulový rast

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Výsledky tak revidoval smerom nadol, keď v predbežnom odhade z polovice februára uvádzal mierny rast ekonomiky eurozóny o 0,1 %.

Luxemburg 8. marca (TASR) - Ekonomika eurozóny zaznamenala v poslednom štvrťroku minulého roka v medzikvartálnom porovnaní stagnáciu, zatiaľ čo podľa predbežných odhadov z februára stále rástla. TASR o tom informuje na základe spresnených údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat. Ten revidoval smerom nadol aj medziročný vývoj ekonomiky eurozóny, ako aj údaje za celú Európsku úniu.

Podľa spresnených údajov Eurostatu vykázala ekonomika menovej únie po očistení o sezónne vplyvy vo 4. kvartáli oproti predchádzajúcemu štvrťroku nulový rast. V rýchlom odhade z polovice februára uvádzal úrad rast o 0,1 %. Na porovnanie, v 3. kvartáli sa hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny zvýšil medzikvartálne o 0,4 %.

Horšie údaje zverejnil Eurostat aj v medziročnom porovnaní. Zatiaľ čo vo februári uvádzal rast ekonomiky eurozóny za 4. štvrťrok o 1,9 %, teraz rast upravil na 1,8 %.

Eurostat revidoval smerom nadol aj údaje o vývoji hospodárstva v celej Európskej únii. Zatiaľ čo v polovici februára pri predbežnom odhade uvádzal nulové medzikvartálne tempo rastu, teraz poukázal na pokles o 0,1 %. Medziročne uvádzal pred mesiacom rast na úrovni 1,8 %, v stredu údaj spresnil na rast na 1,7 %.

Z jednotlivých štátov EÚ, ktorých údaje sú k dispozícii, najvýraznejší medzikvartálny rast ekonomiky zaznamenali Grécko (1,4 %), Malta (1,2 %) a Cyprus, kde ekonomika vzrástla o 1,1 %. Najvýraznejší pokles zasa evidovalo Poľsko (-2,4 %), za ktorým nasledovali Estónsko (-1,6 %) a Fínsko (-0,6 %). Slovensko zaznamenalo rast ekonomiky o 0,3 %.

V medziročnom porovnaní najvýraznejšie rástli ekonomiky Írska (13,1 %), Grécka (5,2 %) a Rumunska, kde ekonomika vzrástla o 4,9 %. Pokles zaznamenali tri štáty - Estónsko (-4,4 %), Litva (-0,4 %) a Švédsko s poklesom o 0,1 %. Slovensko zaznamenalo vo 4. kvartáli medziročne rast na úrovni 1,2 %.

Za celý rok 2022 vzrástla ekonomika eurozóny, ako aj celej EÚ podľa spresnených údajov Eurostatu o 3,5 %. V prípade eurozóny tak štatistický úrad predbežné údaje potvrdil, v prípade EÚ ich mierne zhoršil, keď vo februári uvádzal rast ekonomiky o 3,6 %.