Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Ekonomika Francúzska spomalila v 3. kvartáli tempo rastu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska vzrástol v 3. štvrťroku medzikvartálne o 0,2 % po 0,5-percentnom raste v predchádzajúcom štvrťroku.

Paríž 30. novembra (TASR) - Francúzska ekonomika zaznamenala v 3. štvrťroku výrazné spomalenie tempa rastu, keď vývoj hospodárstva ovplyvnili negatívne najmä výdavky spotrebiteľov a zahraničný obchod. Uviedol to v stredu francúzsky štatistický úrad, ktorý potvrdil rýchly odhad spred mesiaca. Informoval o tom server RTTNews.

Hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska vzrástol v 3. štvrťroku medzikvartálne o 0,2 % po 0,5-percentnom raste v predchádzajúcom štvrťroku. Štatistický úrad tak potvrdil predbežný odhad z 28. októbra.

Vývoj hospodárstva ovplyvnili do veľkej miery slabé výdavky spotrebiteľov. Tie klesli o 0,1 %, zatiaľ čo v 2. kvartáli ešte zaznamenali 0,4-percentný rast. Negatívne sa pod vývoj ekonomiky podpísal aj zahraničný obchod, keď export rástol slabším tempom než dovoz. Naopak, vládne výdavky zaznamenali v 3. štvrťroku medzikvartálny rast o 0,2 %, zatiaľ čo v 2. štvrťroku stagnovali.

V medziročnom porovnaní vzrástla francúzska ekonomika v 3. štvrťroku o 1 %. Aj v tomto prípade sa tempo rastu prudko spomalilo, keď v 2. kvartáli rast dosiahol 4,2 %.