Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ekonomika Hongkongu klesla aj v 3. kvartáli

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Pod zrýchlenie poklesu hrubého domáceho produktu (HDP) jedného z ázijských finančných centier sa veľkou mierou podpísali rastúce úrokové sadzby a prepad obchodu.

Hongkong 11. novembra (TASR) - Ekonomika Hongkongu klesla v 3. štvrťroku medziročne o 4,5 %. Údaje, ktoré v piatok zverejnil hongkonský štatistický úrad, znamenajú pokles ekonomiky tretí kvartál po sebe a zároveň najvýraznejší za viac než dva roky. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a servera tradingeconomis.

Pod zrýchlenie poklesu hrubého domáceho produktu (HDP) jedného z ázijských finančných centier sa veľkou mierou podpísali rastúce úrokové sadzby a prepad obchodu. Vývoz tovarov klesol až o 15,6 % a export služieb o 3,8 %. V obidvoch prípadoch sa tempo poklesu zrýchlilo.

Pokles v 3. kvartáli je najvýraznejší od 2. štvrťroka 2020, keď ekonomika Hongkongu klesla v reakcii na prísne protipandemické opatrenia o 9,4 %. Navyše, odvtedy zaznamenal HDP Hongkongu pokles o viac než 4 % ešte v 3. štvrťroku 2020. Vtedy klesol o 4,1 %. Na porovnanie, v 2. kvartáli tohto roka zaznamenala ekonomika Hongkongu pokles o 1,3 % a v 1. štvrťroku o 3,9 %.