Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ekonomika Južnej Afriky zažila vlani najprudší pokles za vyše 70 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzikvartálne sa hrubý domáci produkt (HDP) v poslednom štvrťroku zvýšil o 6,3 %.

Pretória 9. marca (TASR) - Ekonomika Juhoafrickej republiky zaznamenala pokles aj v poslednom kvartáli minulého roka, tempo poklesu sa však zmiernilo. Vývoj v predchádzajúcich štvrťrokoch však viedol k tomu, že za celý rok 2020 evidovala najvýraznejší pokles za viac než 70 rokov.

Ako informoval štatistický úrad Južnej Afriky, hrubý domáci produkt (HDP) klesol v poslednom štvrťroku minulého roka medziročne o 4,1 %. Mierne tak spomalil tempo poklesu z predchádzajúceho štvrťroka, keď pokles dosiahol 6,2 %. Ekonomika klesla tretí kvartál po sebe, pričom v 2. štvrťroku sa medziročne prepadla o 17,5 %.

Pokles nezaznamenala iba v 1. štvrťroku minulého roka. Ani v danom období však ekonomický vývoj nebol príliš priaznivý, keďže za prvé tri mesiace roka 2020 vzrástla juhoafrická ekonomika medziročne iba o 0,1 %.

Medzikvartálne sa hrubý domáci produkt (HDP) v poslednom štvrťroku zvýšil o 6,3 %. Tempo rastu sa tak prudko spomalilo, keď v období od júla do konca septembra rast dosiahol 67,3 %. Ekonomika v tom období reagovala na uvoľnenie opatrení po predchádzajúcej vlne pandémie nového koronavírusu, ktorá spôsobila v 2. kvartáli medzikvartálny prepad hospodárstva o 51,7 %.

V dôsledku medziročného vývoja za celý minulý rok klesla ekonomika Južnej Afriky v roku 2020 o 7 % po 0,2-percentnom raste v roku 2019. To je najprudší pokles hospodárstva Južnej Afriky od roku 1946.