Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Ekonomika Kataru sa v 2. štvrťroku vrátila k rastu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Okrem pandémie nového koronavírusu musel Katar v minulom období riešiť aj konflikt so susednou Saudskou Arábiou a tromi ďalšími arabskými krajinami, ktoré obvinili Katar z podpory terorizmu.

Dauha 4. októbra (TASR) - Ekonomika Kataru, najväčšieho producenta skvapalneného plynu (LNG) na svete, sa po vyše roku vrátila k rastu. Tempo rastu bolo zároveň najvyššie za posledné roky.

Ako v pondelok uviedol plánovací a štatistický úrad Kataru, hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol v 2. kvartáli medziročne o 4 %. V 1. štvrťroku ekonomika ešte klesla o 2,2 %, pričom tento údaj bol v porovnaní s predbežným odhadom revidovaný smerom nadol.

Údaj za 2. kvartál predstavuje prvý medziročný rast katarskej ekonomiky od 1. štvrťroka 2020, pričom hlavnou mierou ju podporili odvetvia mimo ťažobného sektora. Neťažobná oblasť zaznamenala rast o 6,2 %. V rámci nej najvýraznejšie rástol sektor reštauračných a hotelových služieb a dopravy. Výrazný rast však zaznamenal aj veľkoobchod, maloobchod a výrobný sektor, pričom v prípade výroby rast dosiahol 13,4 %. Rast síce zaznamenal aj ťažobný sektor, tempo rastu však bolo minimálne a dosiahlo 0,7 %.

Okrem pandémie nového koronavírusu musel Katar v minulom období riešiť aj konflikt so susednou Saudskou Arábiou a tromi ďalšími arabskými krajinami, ktoré obvinili Katar z podpory terorizmu. Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt v júni 2017 prerušili s krajinou diplomatické a obchodné vzťahy, súčasťou čoho bola aj dopravná blokáda. Spor sa skončil v januári tohto roka, keď skupina arabských krajín blokádu Kataru zrušila.