Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Ekonomika Nórska vzrástla v 3. kvartáli najprudšie za 27 rokov

Foto: TASR/AP

Najprudšie zrýchlenie rastu však zaznamenali aktivity v ropnom a lodiarskom sektore. Rast dosiahol 10,7 % po iba 0,2-percentnom zvýšení v 2. kvartáli.

Oslo 22. novembra (TASR) - Nórska ekonomika zaznamenala v 3. štvrťroku takmer 4-percentný rast a dosiahla najvýraznejšie tempo rastu za zhruba 27 rokov. Pod vývoj ekonomiky sa veľkou mierou podpísala aktivita v ropnom a lodiarskom sektore, priaznivo sa však vyvíjala aj domáca spotreba, ako aj celkový dovoz a vývoz.

Hrubý domáci produkt (HDP) Nórska vzrástol v 3. štvrťroku medzikvartálne o 3,8 %, informoval v týchto dňoch nórsky štatistický úrad. To je najvýraznejší rast ekonomiky od 4. štvrťroka 1994, k čomu prispelo postupné uvoľňovanie protipandemických opatrení. Na porovnanie, v 2. štvrťroku vzrástla ekonomika po revízii smerom nadol o 1 %. Výsledky za 3. štvrťrok prekonali aj očakávania ekonómov, ktorí počítali so zrýchlením rastu na 3,3 %.

Domáca spotreba sa zvýšila o 6 %, zatiaľ čo v 2. štvrťroku rast dosiahol 2,9 %. Rýchlejšie rástol aj dovoz a vývoz. Dovoz sa zvýšil o 5,8 % po 4,7-percentnom raste v predchádzajúcom kvartáli a vývoz o 6,5 % po raste v 2. štvrťroku na úrovni 1,8 %.

Najprudšie zrýchlenie rastu však zaznamenali aktivity v ropnom a lodiarskom sektore. Rast dosiahol 10,7 % po iba 0,2-percentnom zvýšení v 2. kvartáli.

Práve ropný sektor a lodná doprava výrazne prispeli k najvyššiemu rastu nórskej ekonomiky za takmer 27 rokov. Ekonomika takzvaného pevninského Nórska (bez započítania ťažby ropy a plynu z podmorských ložísk a lodiarskeho sektora) vzrástla v 3. štvrťroku medzikvartálne o 2,6 % po 1,1-percentnom raste v predchádzajúcom štvrťroku.