Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ekonomika Švédska rástla v 3. kvartáli slabšie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hrubý domáci produkt (HDP) Švédska vzrástol v 3. štvrťroku medzikvartálne o 0,6 %, uviedol štatistický úrad.

Štokholm 29. novembra (TASR) - Švédska ekonomika pokračovala v 3. štvrťroku v raste, tempo rastu sa však v porovnaní s vývojom v predchádzajúcom kvartáli mierne spomalilo. Uviedol to v utorok švédsky štatistický úrad, ktorý revidoval rýchly odhad spred mesiaca smerom nadol. Informoval o tom server RTTNews.

Hrubý domáci produkt (HDP) Švédska vzrástol v 3. štvrťroku medzikvartálne o 0,6 %, uviedol štatistický úrad. V prvom odhade z konca októbra informoval o raste na úrovni 0,7 %. V 2. štvrťroku rast dosiahol 0,7 %, čo predstavuje výraznú revíziu smerom nadol, keď predbežný odhad poukazoval na rast na úrovni 1,4 %. Napriek tomu aj tento vývoj predstavuje výrazné zlepšenie oproti vývoju v 1. štvrťroku, v ktorom švédska ekonomika o 0,1 % klesla.

Pod rast v 3. kvartáli sa podpísali najmä fixné investície a vládne výdavky. V prvom prípade rast dosiahol 1,2 % a v druhom 0,4 %. Naopak, výdavky domácností klesli o 0,2 % a nepriaznivo sa vyvíjal aj zahraničný obchod. Vývoz sa síce zvýšil, avšak podstatne slabšie než dovoz. Zatiaľ čo dovoz vzrástol o 1 %, vývoz iba o 0,5 %.