Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ekonomika USA v 3. kvartáli medziročne vzrástla o 2 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zhoršenie pandemickej situácie spôsobené šírením delta variantu nového koronavírusu spôsobilo prijatie nových reštrikcií rovnako ako oneskorenie otvárania podnikov v niektorých regiónoch USA.

Washington 28. októbra (TASR) - Rast ekonomiky USA sa v 3. kvartáli nečakane prudko spomalil a bol najslabší od pandemického prepadu v 2. štvrťroku 2020. Dôvodom boli problémy v rámci dodávateľských reťazcov rovnako ako šírenie delta variantu nového koronavírusu.

Hrubý domáci produkt (HDP) za tri mesiace od júla do septembra 2021 medziročne stúpol o 2 % po expanzii o 6,7 % v predchádzajúcich troch mesiacoch, uviedlo americké ministerstvo obchodu vo svojom prvom odhade. Ekonómovia počítali so spomalením tempa rastu len na 2,7 %.

To bolo najmenšie zvýšenie HDP Spojených štátov od prepadu o 31,2 % v 2. kvartáli 2020. Prudké zotavovanie z koronakrízy sa totiž spomaľuje. To má viacero príčin.

Hlavným dôvodom bolo spomalenie spotrebiteľských výdavkov. Jednou z príčin je slabnutie vplyvu fiškálnych stimulov. Zhoršenie pandemickej situácie spôsobené šírením nákazlivejšieho delta variantu nového koronavírusu zasa spôsobilo prijatie nových reštrikcií rovnako ako oneskorenie otvárania podnikov v niektorých regiónoch USA. Ďalším faktorom sú problémy v rámci dodávateľských reťazcov, ktoré obmedzili kapacity firiem.