Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ekonomika USA v 3. kvartáli medziročne vzrástla o 2,3 %

Na snímke stodolárová bankovka s Benjaminom Franklinom Foto: TASR/AP

Hrubý domáci produkt (HDP) medziročne stúpol o 2,3 %, uviedlo americké ministerstvo obchodu a revidovalo svoj predchádzajúci odhad +2,1 % z novembra.

Washington 22. decembra (TASR) - Ekonomika USA rástla v 3. kvartáli o niečo rýchlejšie, než sa predpokladalo. Tempo expanzie sa však prudko spomalilo pre zhoršenie pandemickej situácie. Aktivita sa odvtedy opäť zrýchlila a najväčšia svetová ekonomika zrejme zaznamená najprudší rast od roku 1984.

Hrubý domáci produkt (HDP) za tri mesiace od júla do septembra 2021 medziročne stúpol o 2,3 % po zvýšení o 6,7 % v predchádzajúcom kvartáli, uviedlo americké ministerstvo obchodu a upravilo svoj predchádzajúci odhad (+2,1 %) z novembra. Aj napriek prekvapivej revízii (ekonómovia počítali s potvrdením predchádzajúceho čísla) smerom nahor to bol najslabší rast od 2. štvrťroku 2020, keď ekonomika prudko klesla z dôvodu protipandemických reštrikcií.

Spomalenie expanzie v minulom kvartáli takisto odráža obmedzenie výroby motorových vozidiel z dôvodu problémov v rámci dodávateľského reťazca, rovnako ako pokles federálnej pandemickej pomoci domácnostiam, firmám a lokálnym vládam. Ďalším negatívnym faktorom bol hurikán Ida, ktorý koncom augusta obmedzil produkciu ropy a plynu v Mexickom zálive.

Tempo expanzie ekonomiky sa však opäť zrýchlilo, spotrebiteľské výdavky solídne rastú rovnako ako výroba. Obchodný deficit sa v októbri prudko znížil, keď export vyskočil na rekordné maximum. Miera nezamestnanosti sa dostala na 21-ročné minimum 4,2 %. Experti aktuálne počítajú s tým, že HDP tento rok stúpne o 5,6 %, čo by bolo najviac od roku 1984. V roku 2020 HDP klesol o 3,4 %.