Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ekonomika USA vzrástla v 3. kvartáli o rekordných 33,1 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dôvodom je zotavovanie z bezprecedentného pádu spôsobeného pandémiou nového koronavírusu.

Washington 29. októbra (TASR) - Ekonomika USA zaznamenala v 3. kvartáli rekordnú expanziu, ktorá prekonala očakávania. Dôvodom je zotavovanie z bezprecedentného pádu spôsobeného pandémiou nového koronavírusu.

Hrubý domáci produkt (HDP) za tri mesiace od júla do konca septembra 2020 stúpol o 33,1 %, uviedlo americké ministerstvo obchodu vo svojom prvom odhade. Ekonómovia počítali s nárastom o 32 %. Rekordný rast prišiel po historickom prepade o 31,4 % v 2. štvrťroku. Dovtedajší najprudší pokles po druhej svetovej vojne zaznamenala ekonomika USA v roku 1950, keď sa HDP znížil o 16,7 %.

Expanziu v 3. kvartáli podporil nárast spotreby spoločne so solídnym zvýšením firemných a rezidenčných investícií a exportom. Naopak negatívny vplyv mal pokles vládnych výdavkov po vyčerpaní balíka stimulov.

Osobná spotreba v 3. kvartáli vyskočila o 40,7 %, keď hrubé súkromné domáce investície stúpli o 83 %. Ekonomická aktivita bola silná v realitnom sektore.

Osobný príjem v uplynulom štvrťroku výrazne klesol. Dôvodom bolo skončenie platieb z programu na zmiernenie následkov pandémie. Znížili sa tiež osobné úspory.