Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Ekonomika USA vzrástla vo 4. štvrťroku viac oproti predbežnému odhadu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Za celý rok 2021 sa HDP Spojených štátov zvýšil o 5,7 %, čo bol jeho najväčší nárast od roku 1984, keď po recesii vyskočil o 7,2 %.

Washington 24. februára (TASR) - Americká ekonomika v poslednom kvartáli 2021 rástla rýchlejšie, ako naznačil predbežný odhad. Podľa revidovaných údajov ministerstva obchodu sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov v období október-december zvýšil medziročne o 7 % a nie o 6,9 %.

Revízia smerom nahor zodpovedala odhadom ekonómov. Rýchlejšie tempo rastu HDP odráža predovšetkým vyššie fixné investície a tiež výdavky štátu a samospráv, ako aj väčší nárast investícií do rezidenčných nehnuteľností.

Ministerstvo obchodu poznamenalo, že revízia týchto údajov smerom nahor bola čiastočne kompenzované revíziami spotrebiteľských výdavkov a vývozu smerom nadol.

Konkrétne, podnikové investície vo 4. štvrťroku 2021 vyskočili o 33,5 %, keďže firmy dopĺňali svoje zásoby. Práve toto dopĺňanie predstavovalo 70 % rastu vo 4. štvrťroku. Na druhej strane, rast spotrebiteľských výdavkov sa v období október-december spomalil na 3,1 %, pretože Američania pre rýchle šírenie variantu omikron zostávali viac doma a nemíňali peniaze v reštauráciách, na dovolenkách a v zábavných podnikov.

Za celý rok 2021 sa HDP Spojených štátov zvýšil o 5,7 %, čo bol jeho najväčší nárast od roku 1984, keď po recesii vyskočil o 7,2 %. Spotrebiteľské výdavky pritom za celý rok 2021 vzrástli o 7,9 %, čo bolo ich najväčšie tempo od roku 1946.

Tento rok sa však vyhliadky americkej ekonomiky značne zhoršili vzhľadom na zrýchľujúcu sa infláciu, vyššie úrokové sadzby z pôžičiek, napäté finančné trhy a vážny vojenský konflikt spôsobený ruskou agresiou voči Ukrajine.

Okrem toho firmy stále zápasia s problémami v dodávateľských reťazcoch a americké domácnosti už tento rok na rozdiel od vlaňajška nedostanú pomoc od vlády vo forme stimulov. Tieto peniaze pomohli v roku 2021 podporiť spotrebiteľské výdavky.

Medzinárodný menový fond predpovedal americkej ekonomike v tomto roku spomalenie rastu na 4 %. Ale aj toto číslo by mohlo byť nižšie, ak začne Federálny rezervný systém (Fed) zvyšovať úrokové sadzby, čo spomalí požičiavanie aj míňanie Američanov.

Ultranízke sadzby Fedu podporili vlani rýchlu expanziu americkej ekonomiky po recesii vyvolanej pandémiou ochorenia COVID-19 v roku 2020. Vysoká inflácia však prinútila Fed zmeniť kurz, pričom sa očakáva, že na budúci mesiac začne so zvyšovaním úrokových sadzieb.

Ruská invázia na Ukrajinu a jej negatívny vplyv na svetové energetické trhy prispievajú tiež k neistote týkajúcej sa ekonomického výhľadu USA.