Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Ekonómovia: Dobre informované verejné rozhodnutia sú ohrozené

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Pripomenuli, že po vzore etablovaného Inštitútu finančnej politiky na Ministerstve financií SR sa v uplynulých rokoch na Slovensku rozvíjali viaceré analytické jednotky vo verejnom sektore.

Bratislava 29. januára (TASR) - Pre kvalitné verejné rozhodovanie sú dôležité dobre fungujúce analytické jednotky. Preto je dôležité, aby výmeny ich vedenia neprebiehali podľa volebného cyklu, ale boli riadne zdôvodnené. Zároveň je kľúčové, aby na uvoľnené pozície prebehli transparentné výberové konania za účasti odbornej verejnosti. V reakcii na odvolania riaditeľov analytických jednotiek na viacerých ministerstvách na to v pondelok v spoločnom stanovisku upozornili Slovenská ekonomická spoločnosť (SEA) a Klub ekonomických analytikov (KEA).

Pripomenuli, že po vzore etablovaného Inštitútu finančnej politiky (IFP) na Ministerstve financií (MF) SR sa v uplynulých rokoch na Slovensku rozvíjali viaceré analytické jednotky vo verejnom sektore. Sieť verejných think-tankov, ktorá sa budovala aj za pomoci európskych zdrojov, má na starosti vyhodnocovanie verejných politík, tvorbu nezávislých prognóz, sledovanie hodnoty za peniaze, revízie výdavkov či odborné analýzy založené na dátach. "Ich cieľom je napomáhať efektívnemu a účelnému využívaniu verejných zdrojov namiesto rozhodnutí založených prevažne na postojoch, záujmoch, ideológii, či účelových analýzach," zdôraznili združenia ekonómov.

Prax transparentných výberových konaní s verejným vypočutím víťazného kandidáta umožnila podľa nich na mnohých ministerstvách a úradoch vybrať na riadiace pozície kvalitných odborníkov. Takýto spôsob výberu výrazne prispel ku kvalite fungovania 14 analytických jednotiek a centier, zhodnotili.

"Slovenská ekonomická spoločnosť a Klub ekonomických analytikov preto s veľkým znepokojením vnímajú nedávne odvolania štyroch riaditeľov analytických jednotiek na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny, Ministerstve pôdohospodárstva, Ministerstve vnútra a Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, ktoré prebehli bez odôvodnenia," upozornili ekonómovia.

Pripustili, že s obmenou ministrov často dochádza aj k istej výmene šéfov analytických jednotiek ako kľúčových úradníkov na ministerstvách. Nerešpektovaním zavedeného procesu ich výmeny sa však podľa nich spochybňujú existujúce inštitucionálne pravidlá, ktoré zabezpečujú transparentnosť a kvalitu nevyhnutnú pri správe vecí verejných. Zároveň sa tým naštrbuje dôveryhodnosť analytických jednotiek.

"Ak by výmena šéfov analytických útvarov zásadne závisela od volebného cyklu, malo by to negatívny dopad na atraktívnosť týchto inštitúcií pre kvalitných kandidátov zvonka, ako aj schopnosť udržať si existujúcich zamestnancov. V najhoršom scenári môžu neodborné zásahy viesť k zániku týchto inštitúcií," varovali v stanovisku ekonomické združenia.

Pre kvalitu verejných rozhodnutí preto považujú za dôležité, aby verejné inštitúcie dodržiavali platné štandardy pre analytické jednotky a centrá, vrátane transparentných výberových konaní a zastúpenie profesijných organizácii vo výberových komisiách.