Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ekonómovia očakávajú recesiu v USA a infláciu nad cieľovou úrovňou

Ilustračná snímka Foto: TASR Pavol Ďurčo

Viac ako dve tretiny respondentov v prieskume, ktorý sa koná raz za šesť mesiacov, predpovedali, že miera inflácie v USA na konci tohto roka zostane nad hranicou 4 %.

Washington 27. marca (TASR) - Spojené štáty americké sa pravdepodobne tento rok prepadnú do recesie a budú čeliť vysokej inflácii ešte aj v roku 2024. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Národnej asociácie podnikových ekonómov (National Association for Business Economics, NABE). TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Viac ako dve tretiny respondentov v prieskume, ktorý sa koná raz za šesť mesiacov, predpovedali, že miera inflácie v USA na konci tohto roka zostane nad hranicou 4 %.

Podľa väčšiny z nich ekonomika USA tento rok pravdepodobne skĺzne do recesie. Rozchádzajú sa však v názore na to, kedy sa recesia začne, aj keď sa už len 5 % respondentov domnieva, že USA sú v súčasnosti (v 1. štvrťroku 2023) uprostred recesie. To je "oveľa menej" než 19 % pri predchádzajúcom prieskume vlani v auguste, uviedla prezidentka NABE Julia Coronadová vo vyhlásení.

Americká centrálna banka (Fed) minulý týždeň zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov do pásma 4,75 % až 5 % v snahe vyrovnať sa s rastúcou infláciou, ktorá minulý rok dosiahla najvyššiu úroveň za celé desaťročia.

Medziročný rast spotrebiteľských cien sa síce vo februári 2023 mierne spomalil na 6 %, ale udržal sa výrazne nad dlhodobým cieľom Fedu, ktorým je inflácie na úrovni 2 %.

Na prieskume sa zúčastnilo 217 členov NABE a uskutočnil sa medzi 2. a 10. marcom, uviedla organizácia vo vyhlásení.