Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ekonómovia už vnímajú stav hospodárstva na Slovensku pozitívne

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vyhliadky pre ďalší vývoj na finančných trhoch ukazujú pokračovanie pozitívneho trendu vývoja výnosov z desaťročných dlhopisov. Pre Slovensko poskočil index očakávaní z 30 na 49 bodov.

Bratislava 11. júna (TASR) – Ekonómovia už vnímajú stav hospodárstva pozitívne. Index ekonomického sentimentu v máji dosiahol úroveň 83 bodov. Návrat silných obmedzení očakáva len 7 % respondentov. Vyplýva to z májového prieskumu ekonomického sentimentu na Slovensku CFA Society Slovakia.

Za hlavné pozitívne faktory označujú slovenskí ekonómovia pozitívny vývoj pandémie, a to 84 % respondentov, nízku bázu 42 % a fiškálnu expanziu 23 %. Optimizmus potvrdzuje aj májová špeciálna otázka ohľadom ďalších protipandemických opatrení.

Index aktuálneho stavu ekonomiky s niekoľkomesačným oneskorením nasleduje nahor vývoj indexu ekonomického sentimentu. V máji poskočil z dvoch bodov na 40, čo predstavuje najrýchlejší medzimesačný rast od začiatku prieskumu. Očakávania ostávajú mimoriadne pozitívne aj pre zahraničie, pre eurozónu dosiahol index očakávaní 85 bodov a pre USA 77 bodov.

Vyhliadky pre ďalší vývoj na finančných trhoch ukazujú pokračovanie pozitívneho trendu vývoja výnosov z desaťročných dlhopisov. Pre Slovensko poskočil index očakávaní z 30 na 49 bodov, pre Nemecko z 29 na 47 bodov a pre USA z 52 na 64 bodov. Vo všetkých prípadoch ide podľa prieskumu o nové pandemické maximá. Pri akciách optimizmus čiastočne ustúpil, index očakávaného vývoja amerických akcií klesol z 58 na 43 bodov, pre európske akcie klesol rovnaký index z 59 na 51 bodov.

Špeciálna otázka v prieskume sa v máji zamerala na očakávania ohľadom nutnosti ďalšieho sprísňovania protipandemických opatrení. Pozitívne očakávania má 37 % respondentov, ktorí zvolili odpoveď, že ďalšie sprísňovanie nebude potrebné. Väčšina (55 %) respondentov očakáva jemné sprísňovanie, títo uviedli odpoveď, že opatrenia sa budú sprísňovať len mierne. Pesimistické očakávania, teda že bude potrebné opätovné výrazné zníženie mobility, má len 7 % respondentov.

Index ekonomického sentimentu meria očakávania slovenských ekonómov v súvislosti s vývojom ekonomiky v nasledujúcich šiestich mesiacoch.