Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Electrolux sa prepadol do červených čísiel po náraste cien energií

Montážna linka Electroluxu. Foto: TASR/AP

Zasiahla ho vysoká inflácia, vyššie úrokové sadzby a prudký nárast cien energií.

Štokholm 2. februára (TASR) - Švédsky výrobca domácich spotrebičov Electrolux vo štvrtok oznámil, že vo 4. štvrťroku aj za celý rok 2022 zaznamenal stratu. Zasiahla ho vysoká inflácia, vyššie úrokové sadzby a prudký nárast cien energií. TASR o tom informuje na základe správy AFP. Electrolux vykázal za tri mesiace do konca decembra 2022 stratu 1,92 miliardy švédskych korún (169,23 milióna eur) po zisku 596 miliónov SEK v rovnakom období 2021.

Upravená prevádzková strata vo 4. kvartáli bola 612 miliónov SEK, zatiaľ čo rok predtým dosiahla spoločnosť zisk 1,61 miliardy SEK. Upravená prevádzková marža bola záporná -1,7 % v porovnaní s pozitívnou maržou 4,5 % v predchádzajúcom roku.

Electrolux mal vo 4. štvrťroku čisté tržby 35,77 miliardy SEK, čo bolo o niečo viac ako 35,37 miliardy SEK pred rokom. Výrazne nižšie objemy predaja vo všetkých štyroch oblastiach však viedli k poklesu organických tržieb o 8,4 %.

Za celý minulý rok zaznamenal Electrolux stratu 1,32 miliardy SEK po zisku 4,7 miliardy SEK v roku 2021. Čisté tržby za celý rok dosiahli 134,9 miliardy SEK.

V januári spoločnosť vydala varovanie o zisku za 4. štvrťrok 2022 pre vysoké náklady a slabé výsledky v Severnej Amerike.

"V roku 2022 sa okrem problémov v dodávateľskom reťazci objavili aj nové výzvy - vysoká inflácia, zvýšené úrokové sadzby, prudko stúpajúce ceny energií a zvýšené geopolitické napätie," uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ Electroluxu Jonas Samuelson.

"To negatívne ovplyvnilo dopyt spotrebiteľov po domácich spotrebičoch, čo je obzvlášť zrejmé v druhej časti roka," povedal Samuelson.

Electrolux minulý rok oznámil program znižovania nákladov vzhľadom na slabší dopyt a zisky a následne uviedol, že zruší až 4000 pracovných miest, najmä v Severnej Amerike.

V stredu (1.2.) oznámil, že zatvorí jednu zo svojich dvoch tovární v Maďarsku, čo sa dotkne približne 650 zamestnancov.

"Pri pohľade na rok 2023 sa očakáva, že nálada spotrebiteľov bude naďalej negatívne ovplyvňovaná vysokou infláciou a úrokovými sadzbami, aj keď s regionálnymi rozdielmi," povedal Samuelson a dodal, že sa očakáva pokles objemu predaja.

Predstavenstvo navrhlo, že za rok 2022 sa nevyplatí žiadna dividenda.

(1 EUR = 11,3455 SEK)