Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Electrolux vykázal stratu za 3. štvrťrok

Montážna linka Electroluxu. Foto: TASR/AP

Spoločnosť Electrolux vykázala v 3. štvrťroku 2022 čistú stratu 605 miliónov švédskych korún (55,21 milióna eur) po zisku 1,1 miliardy SEK pred rokom.

Štokholm 28. októbra (TASR) - Švédsky výrobca domácich spotrebičov Electrolux v piatok oznámil stratu za 3. štvrťrok. Dôvodom boli problémy v dodávateľskom reťazci, prudké zvýšenie nákladov najmä v Severnej Amerike a spomalenie dopytu. Predpovedal tiež, že inflácia a vysoké úrokové sadzby povedú k ďalšiemu poklesu, plánuje preto zrušiť 4000 pracovných miest. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

Spoločnosť Electrolux vykázala v 3. štvrťroku 2022 čistú stratu 605 miliónov švédskych korún (55,21 milióna eur) po zisku 1,1 miliardy SEK pred rokom.

Prevádzkovú strata v sledovanom období dosiahla 385 miliónov SEK, čo kontrastuje so ziskom 1,64 miliardy SEK v predchádzajúcom roku. Len samotná severoamerická divízia Electroluxu vykázala stratu 1,2 miliardy SEK, keďže región "naďalej výrazne ovplyvňovali problémy v dodávateľskom reťazci, čo malo za následok výrazne zvýšenie nákladov".

Electrolux zverejnil podrobnosti o programe znižovania nákladov, o ktorom prvýkrát informoval v septembri. "Väčšina cielených úspor nákladov sa dosiahne v Severnej Amerike," uviedla spoločnosť a dodala, že "program bude mať vplyv na 3500 až 4000 pracovných miest".

Tržby spoločnosti pritom v 3. štvrťroku vzrástli na 35,2 miliardy SEK z vlaňajších 31 miliárd SEK. Výsledky spoločnosti zaťažili aj jednorazové náklady na odchod z ruského trhu, pripomenul generálny riaditeľ Jonas Samuelson.

Electrolux už v septembri varoval, že jeho zisky klesnú, keďže vysoká inflácia a nízka spotrebiteľská dôvera stlačili dopyt a veľké investície v Severnej Amerike sa ešte nevrátili. V piatok zároveň uviedol, že si zaúčtuje náklady na reštrukturalizáciu vo výške 1,2 až 1,5 miliardy SEK.

(1 EUR = 10,9583 SEK)