Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nový investor v elektrárňach môže požadovať väčšiu angažovanosť štátu

Slovenské elektrárne Foto: TASR/Henrich Mišovič

Uviedol to pre TASR analytik portálu energieprevas. sk Jozef Badida.

Bratislava 19. júla (TASR) - Nový nadobúdateľ 66-% podielu v akciovej spoločnosti Slovenské elektrárne (SE) môže požadovať od štátu ako od spoluvlastníka väčšiu angažovanosť. Uviedol to pre TASR analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida.

"Špecifikom Slovenských elektrární je nedokončený projekt tretieho a štvrtého jadrového reaktora v Mochovciach. Pokiaľ sa Enel zaviazal jadrové bloky dostavať, hoci zatiaľ sa mu to nepodarilo, tak nový investor môže požadovať väčšiu, predovšetkým finančnú angažovanosť štátu," spresnil.

"Ak totiž Maďari, Poliaci aj Česi zrealizujú plány a skutočne zhotovia svoje atómové elektrárne a naše trhy budú dostatočne fyzicky prepojené, prebytok elektrickej energie udrží veľkoobchodné ceny elektriny na nízkych úrovniach. Takýto vývoj je z pohľadu konkurencieschopnosti priemyslu síce pozitívny, avšak investícia do Slovenských elektrární môže byť o to rizikovejšia," zdôvodnil.

Na druhej strane, energetická bezpečnosť patrí podľa Badidu medzi najdôležitejšie úlohy štátu, a preto možno očakávať, že aj SR sa bude musieť do väčšej miery podieľať na jej zabezpečení.

Postupný odchod európskych energetických gigantov z trhov v strednej Európe je podľa neho pochopiteľný, keďže im neprinášajú očakávané zisky a sami sú značne zadlžení.

"Dopyt po energii v Európe skôr stagnuje, a preto jej produkcia v súčasnosti nie je až takým výnosným biznisom. Navyše, Ázia či Latinská Amerika dnes predstavujú omnoho progresívnejšie oblasti s potenciálne vyšším ziskom. Tým sa vytvára priestor pre regionálnych hráčov, dôchodkové fondy či investorov mimo krajín EÚ," dodal Badida.