Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Elektronické služby v mestách ešte nie sú samozrejmé, existujú výnimky

Ilustračné foto z Dubnice nad Váhom. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Medzi priekopníkov patrí napríklad aj Dubnica nad Váhom, ktorá spoločne s ďalšími deviatimi mestami začala občanom poskytovať elektronické služby už pred štyrmi rokmi.

Bratislava/Dubnica nad Váhom 19. novembra (TASR) - Zavádzanie elektronických služieb sprístupňujúcich a odbremeňujúcich občanov od zložitých vybavovačiek na úradoch je jednou z priorít v rámci informatizácie spoločnosti. S nemalými finančnými prostriedkami na ich rozširovanie sa počíta aj v programovom období do roku 2020, na čo poukázal aj tohtoročný medzinárodný kongres ITAPA.

Na mape Slovenska možno nájsť niekoľko miest, ktoré idú v informatizácii príkladom. Medzi priekopníkov patrí napríklad aj Dubnica nad Váhom, ktorá spoločne s ďalšími deviatimi mestami začala občanom poskytovať elektronické služby už pred štyrmi rokmi.

Občania a podnikatelia môžu adresovať elektronické podania voči mestu z jedného miesta. Efektívnejšej administratíve vďačí mesto za prepojenie dôležitých mestských inštitúcií. O elektronickú komunikáciu občanov s úradmi a úradmi medzi sebou sa stará infraštruktúra spoločnosti SWAN. Vysokokapacitná chrbticová sieť je primárne vybudovaná na optických trasách s prenosovou platformou IP MPLS (Multi Protocol Label Switching).

Telekomunikačný operátor začal stavať optickú sieť v Dubnici nad Váhom v roku 2009. Počas leta nasledujúceho roka spojil päť mestských organizácií. Na ich prepojenie sa využili optické linky. Pred mesiacom sa infraštruktúra medzi mestskými organizáciami rozšírila o ďalšie inštitúcie a rýchlosť internetového pripojenia sa zvýšila.

Dnes využíva elektronické služby mesto Dubnica ako subjekt a spolu s ním aj Mestský úrad, Mestská polícia, Dubnické múzeum, Mestská knižnica, Mestský dom kultúry, Zariadenie pre seniorov Dubina, vybrané základné školy a Centrum voľného času. V rozvoji chce mesto pokračovať aj naďalej. Plánuje sa zavedenie ďalšej služby, spoločná VOIP ústredňa bude slúžiť pre potreby hlasovej komunikácie.