Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Elon Musk chce prepustiť 10 % zamestnancov Tesly

Elon Musk v továrni Tesla v kalifornskom Fremonte. Foto: TASR/AP

Tesla však má problémy s obnovením výroby v závode v Šanghaji po tom, ako pandemické lockdowny spôsobili nákladné výpadky výroby.

San Francisco 3. júna (TASR) - Elon Musk chce zrušiť 10 % pracovných miest automobilky Tesla. V emaile zaslanom manažérom Tesly napísal, že má veľmi zlý pocit týkajúci sa stavu ekonomiky. Takisto požadoval, aby manažéri zastavili prijímanie nových zamestnancov po celom svete.

Akcie Tesly sa v piatok v predburzovom obchodovaní po zverejnení správy oslabili takmer o 3 %.

Tesla na konci roka 2021 po celom svete zamestnávala takmer 100.000 ľudí.

Varovanie šéfa Tesly týkajúce sa stavu ekonomiky sa pridáva k rastúcemu počtu hlasov podnikateľských lídrov, ktorí sa obávajú recesie. Musk už v minulých týždňoch hovoril o riziku recesie, ale jeho email, v ktorom nariaďuje zastavenie prijímania nových zamestnancov a prepúšťanie, je zatiaľ najjasnejšou podobnou správou od šéfa nejakej automobilky.

Dopyt po autách Tesly a ďalších elektromobiloch zatiaľ zostáva vysoký a ani tradičné predstihové indikátory, ako je napríklad nárast zásob predajcov, nesignalizujú jeho oslabenie.

Tesla však má problémy s obnovením výroby v závode v Šanghaji po tom, ako pandemické lockdowny spôsobili nákladné výpadky výroby.

"Muskov zlý pocit zdieľa mnoho ľudí," uviedol šéf makroekonomických analýz holandskej banky ING Carsten Brzeski. "Nehovoríme však o globálnej recesii. Ku koncu roka očakávame ochladenie globálnej ekonomiky. Ekonomika v USA sa ochladí, zatiaľ čo čínska a európska sa neoživí."