Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Elon Musk plánuje návštevu Číny, chce sa stretnúť s novým premiérom

Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Výrobca elektrických áut Tesla ani informačná kancelária čínskej Štátnej rady na žiadosť o vyjadrenie bezprostredne nereagovali.

Šanghaj 1. apríla (TASR) - Šéf spoločnosti Tesla Elon Musk plánuje v apríli návštevu Číny, kde sa chce stretnúť s čínskym premiérom Li Čchiangom. TASR správu prevzala od agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na dva zdroje oboznámené s problematikou.

Presné načasovanie návštevy bude závisieť od programu Li Čchianga, uviedol jeden zo zdrojov. Výrobca elektrických áut Tesla ani informačná kancelária čínskej Štátnej rady na žiadosť o vyjadrenie bezprostredne nereagovali.

Čína je po Spojených štátoch druhým najväčším trhom Tesly a v Šanghaji má svoj najväčší výrobný závod.

Li Čchiang pred marcovým nástupom do funkcie predsedu vlády pôsobil ako tajomník Komunistickej strany Číny v Šanghaji, kde dohliadal aj na výstavbu a otvorenie továrne Tesla.

Musk bol v Číne naposledy začiatkom roka 2020. S úradujúcim čínskym premiérom sa stretol pri otvorení šanghajského závodu v roku 2019. V roku 2020 sa zase zúčastnil na online konferencii, kde podľa miestnych médií vtedajšiemu šanghajskému straníckemu šéfovi poďakoval za podporu zabezpečenia prevádzky závodu po vypuknutí pandémie.

Správa o Muskovej plánovanej ceste prichádza v čase, keď sa vláda v Pekingu snaží prilákať viac zahraničných investícií, aby podporila ekonomiku ochromenú po troch rokoch protipandemických opatrení. Na čele tohto úsilia stojí nový premiér, ktorý počas uplynulého týždňa vystúpil na podujatiach za účasti predstaviteľov vedenia firiem ako Apple alebo Pfizer.

Tesla v Číne mešká s plánovaným zdvojnásobením výrobných kapacít v šanghajskom závode. Spoločnosť tiež stále čaká na povolenie čínskych úradov, aby mohla v krajine ponúkať svoju technológiu plne autonómne riadených áut.