Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Embraco Slovakia obmedzí začiatkom júna výrobu

Na snímke uskladnené kompresory v závode na výrobu kompresorov Embraco Slovakia v Spišskej Novej Vsi, archívne foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Najväčší zamestnávateľ v spišskom regióne sa musí vyrovnávať s nepravidelnými dodávkami materiálu a súčiastok podobne ako veľká časť európskych priemyselných podnikov.

Spišská Nová Ves 31. mája (TASR) - Výrobca chladiarenských kompresorov a kondenzačných jednotiek Embraco Slovakia pôsobiaci v Spišskej Novej Vsi obmedzí začiatkom júna výrobu. Dôvodom sú problémy s plynulosťou logistických tokov z Ázie do Európy. Pre TASR to potvrdilo vedenie spoločnosti.

Ako informovalo, najväčší zamestnávateľ v spišskom regióne sa musí v posledných mesiacoch vyrovnávať s nepravidelnými dodávkami materiálu a súčiastok podobne ako veľká časť európskych priemyselných podnikov. Ďalším faktorom na obmedzenie výroby minimálne na 1. júna má byť aktuálna preťaženosť európskych námorných prístavov.

"Vzhľadom na túto situáciu, ktorú nemôžeme ovplyvniť, budeme podobne ako v prípade odstávok spôsobených vojnou na Ukrajine žiadať Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny o kompenzáciu v rámci kurzarbeitu, teda zákona o podpore v čase skrátenej práce," avizuje riaditeľ spoločnosti Tomáš Kandra s tým, že zamestnanci dostanú za neodpracované hodiny náhradu mzdy v zmysle platnej kolektívnej zmluvy.