Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

EMED, ktorý chce ťažiť zlato, utlmuje nateraz svoju činnosť

NS SR svojim nedávnym verdiktom vrátil do povoľovacieho procesu aj odporcu ťažby - Občianske združenie Podpoľanie nad zlato.

Detva 15. apríla (TASR) - Spoločnosť EMED Slovakia, ktorá pripravovala ťažbu zlata pri Detve, utlmuje na čas svoje aktivity v regióne. Svoje rozhodnutie prijala po sérii protestov miestnych aktivistov proti ťažbe, zamietavému stanovisku dotknutých samospráv, ako aj po nedávnom rozhodnutí Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý uznal práva občanov zúčastniť sa rozhodovacieho procesu o ťažbe.

"Neznamená to nič zásadné, iba to, že naša spoločnosť má aj iné aktivity, a to nie len na Slovensku," uviedol pre TASR riaditeľ spoločnosti Marián Urban. "Sústreďujeme sa teraz viac na iné projekty," dodal.

Rozhodnutie EMED utlmiť niektoré aktivity vyplývajú podľa Urbana z viacerých dôvodov. Okrem iného aj z toho, že ešte stále nemajú správoplatnené určenie dobývacieho priestoru a preto sú nútení čakať. "Preto využijeme svoje kapacity radšej na iných projektoch. Toto naše rozhodnutie padlo už začiatkom roka," konštatoval.

NS SR svojim nedávnym verdiktom vrátil do povoľovacieho procesu aj odporcu ťažby - Občianske združenie Podpoľanie nad zlato. Jeho zástupcovia sú odhodlaní vstúpiť do všetkých konaní, ktoré im boli pred tým nižšími súdmi odopreté.

Podľa Urbana ak by im však úrady určenie dobývacieho priestoru potvrdili, chcú každopádne spustiť proces posudzovania vplyvov ťažby na životné prostredie, tzv. EIA. "Kancelária v Detve ostáva aj naďalej otvorená a smerom k občanom plánujeme ďalej informovať o našom projekte," pripomenul Urban.

Firma už investovala do prieskumu v Detve okolo 7 miliónov eur, preto sa nechce lokality celkom vzdať. V pláne má napríklad zrealizovať seizmickú štúdiu, ktorá má dokázať, či otrasy pri ťažbe môžu ohroziť výrobu v neďalekých strojárňach PPS.