Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Predaj voľných emisných povoleniek stojí, Španielsko sa ešte neozvalo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Slovensko začalo rokovanie so Španielskom o predaji 27 miliónov ton emisných kvót skleníkových plynov už minulý rok, peniaze sa majú použiť na zelené projekty.

Bratislava 11. júla (TASR) - Španielsko zatiaľ nereagovalo na slovenskú ponuku dokončiť emisný obchod. Slovensko mu chce predať 27 miliónov ton voľných emisných povoleniek oxidu uhličitého.

"Na ťahu je španielska strana, spolu s Európskou bankou pre obnovu a rozvoj," konštatoval pre TASR minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD). Ministerstvo tak čaká, aká bude reakcia.

"My sme im písali list, kde sme im oznámili, že z našej strany sú všetky podmienky na podpis zmluvy splnené a sme pripravení, čakáme na ich odpoveď," povedal šéf rezortu. Predaj v máji odsúhlasila vláda a Žiga tak dostal splnomocnenie na podpísanie zmluvy. Podmienky mali vtedy obe strany dohodnuté, cenu minister neprezradil. Tona emisií sa na burze obchoduje asi za desať centov.

Slovensko začalo rokovanie so Španielskom o predaji 27 miliónov ton emisných kvót skleníkových plynov už minulý rok, peniaze sa majú použiť na zelené projekty. Podľa ministra Žigu by to malo byť na nákup autobusov na hybridný pohon a zatepľovanie bytov a verejných budov.

Slovensko naposledy emisie predávalo v roku 2008, keď ich získala spoločnosť Interblue Group, ktorá mala sídliť v garáži. Jej údajný nástupca Interblue Group Europe zaslal v decembri 2012 Slovensku objednávku na 20 miliónov ton emisií. Či sa spoločnosť snaží s ministerstvom ďalej komunikovať, Žiga nekomentuje. Už viackrát povedal, že nie je pre neho relevantný partner.

Španielsko o tomto probléme vie. "Možnože aj to je dôvod, prečo z ich strany nedošlo k definitívnemu rozhodnutiu," povedal Žiga po tom, čo mu vláda dala splnomocnenie na podpis zmluvy.