Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Emisie v energetickom sektore EÚ vlani klesli o 19 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Produkcia elektriny a uhlia v EÚ sa podľa aktuálnej správy inštitútu znížila o 26 % a z plynu o 15 %.

Brusel 7. februára (TASR) - Emisie v energetickom sektore Európskej únie (EÚ) sa v minulom roku znížili výraznejšie ako kedykoľvek predtým. K poklesu emisií o 19 % prispelo prudké obmedzenie výroby elektriny z uhlia a plynu, oznámil v stredu energetický inštitút Ember. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.

Produkcia elektriny a uhlia v EÚ sa podľa aktuálnej správy inštitútu znížila o 26 % a z plynu o 15 %. To znamená, že podiel fosílnych palív na výrobe elektriny v európskom bloku prvýkrát dosiahol menej ako tretinu. Zároveň pokračoval rozmach veternej a solárnej energie. V roku 2023 spolu zodpovedali za rekordných 27 % elektriny vyrobenej v Únii.

Veterná energia vyrobila v EÚ 18 % elektriny, čo zodpovedá 475 terawatthodinám (TWh) alebo celkovému dopytu Francúzska po elektrine. Energia z vetra zároveň prvýkrát prekonala plynové elektrárne, na ktoré pripadalo 17 % elektriny vyrobenej v EÚ.

Celkovo sa podiel obnoviteľných zdrojov energie na výrobe elektriny v EÚ zvýšil na rekordných 44 %. "Energetický sektor EÚ sa nachádza uprostred monumentálnej transformácie," uviedla expertka Sarah Brownová z inštitútu Ember.

Podľa odborníkov k poklesu výroby elektriny z fosílnych palív prispel aj klesajúci dopyt po elektrine. Zopakovanie tohto poklesu sa však v najbližších rokoch vzhľadom na postupujúcu elektrifikáciu neočakáva.

"S rastúcou elektrifikáciou prostredníctvom tepelných čerpadiel, elektrických vozidiel a elektrolyzérov vstúpi EÚ do novej éry rastúceho dopytu po elektrine," povedal Dave Jones z inštitútu Ember. "Obnoviteľné zdroje energie musia držať krok s týmto nárastom dopytu, aby sa dosiahlo potrebné zníženie emisií," dodal.