Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Emisný škandál zasiahol do prevádzkového zisku Porsche, tržby vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K výsledkom pred započítaním mimoriadnych položiek dopomohol najmä zvýšený predaj vozidiel. Firma predala za prvých šesť mesiacov 133.484 vozidiel.

Stuttgart 26. júla (TASR) - Nemecká automobilka Porsche ešte stále pociťuje dôsledky emisného škandálu, ktorý sa najnovšie odrazil na jej prevádzkovom zisku za 1. polrok. Tržby sa však zvýšili takmer o desatinu a aj upravený prevádzkový zisk v porovnaní s minulým rokom vzrástol.

Ako uviedla agentúra DPA, prevádzkový zisk spoločnosti klesol na 1,7 miliardy eur. Dôvodom je pokuta vyše 500 miliónov eur, ktorú firma dostala v máji tohto roka za sporný softvér umožňujúci zavádzanie pri emisných testoch v jej naftových vozidlách.

Na druhej strane, tržby dosiahli 13,4 miliardy eur, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka znamená rast o 9 %. Rovnako aj prevádzkový zisk bez započítania mimoriadnych položiek zaznamenal oproti vlaňajšiemu 1. polroku rast, a to o 3 % na 2,2 miliardy eur.

K výsledkom pred započítaním mimoriadnych položiek dopomohol najmä zvýšený predaj vozidiel. Firma predala za prvých šesť mesiacov 133.484 vozidiel, čo medziročne predstavuje rast o 2 %. Podľa vedenia firmy tieto výsledky sú "solídnou základňou pre celý obchodný rok".