Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Enehano: S veľkými dátami pracuje len minimum slovenských firiem

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slovensko zaostáva v digitálnej konkurencieschopnosti.

Bratislava 13. marca (TASR) - Slovensko zaostáva v digitálnej konkurencieschopnosti. Kým ešte pred pár rokmi sa slovenské firmy v oblasti digitálnej konkurencieschopnosti nachádzali na 15. mieste v rámci EÚ, za dekádu sa zosunuli na súčasné 23. miesto. V pondelok na to upozornila spoločnosť Enehano, podľa ktorej je práve analýza dát často základom úspechu spoločnosti, ale aj ekonomického rastu krajiny.

Neoddeliteľnou súčasťou našej ekonomiky sú podľa Eduarda Gersa zo spoločnosti Enehano práve dáta. Tie okrem iného poskytujú kvalitný pohľad na zákazníka. "Poznať jeho správanie a preferencie môže v konkurenčnom boji posunúť nielen firmy, ale následne celú spoločnosť o niekoľko krokov vpred," vysvetlil Gers.

Posledné štatistiky hovoria o tom, že s analýzou veľkých dát pracuje na Slovensku len niečo vyše päť percent firiem, čo je takmer o dve tretiny menej ako európsky priemer. Práca s nimi podľa analytika môže napomôcť ekológii, hospodárskej obnove a rastu. "Údaje zozbierané o užívateľoch digitálnych technológií, de facto teda o zákazníkoch či občanoch, sú ústredným prvkom fungovania aplikácií a platforiem, ktoré sa stali neodmysliteľnou súčasťou nášho života, ale aj hospodárstiev," objasnil analytik.

Dáta sú podľa neho zároveň nevyhnutné pri vývoji umelej inteligencie alebo pri strojovom učení, čo je tiež jedna z kľúčových oblastí v rámci digitálnej transformácie. Kladie na ne dôraz aj Stratégia digitálnej transformácie Slovenska 2030. Zber dát však ide ruka v ruke aj s digitálnymi zručnosťami, ktoré sú základným predpokladom pre úspech každej firmy či celej spoločnosti. Podľa Indexu digitálnej ekonomiky a spoločnosti (DESI) 2022 však základnou úrovňou digitálnych zručností disponuje len 55 % Slovákov.