Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Na energetickú efektívnosť pôjde z Environmentálneho fondu 15 mil. eur

Zo 194. rokovania vlády SR 20. januára 2016 v Bratislave. Na snímke zľav štátny tajomník Ministerstva financií SR Radko Kuruc, predseda vlády SR Robert Fico, podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák a podpredseda vlády SR pre investície Ľubomír Vážny. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Vláda dnes odobrila návrh ministerstva životného prostredia na zmenu schváleného rozpočtu Environmentálneho fondu na rok 2016.

Bratislava 20. januára (TASR) – Na podporu zvyšovania energetickej účinnosti existujúcich verejných budov na Slovensku pôjde tento rok ďalších 15 miliónov eur. Vláda totiž dnes odobrila návrh ministerstva životného prostredia na zmenu schváleného rozpočtu Environmentálneho fondu na rok 2016.

Prostriedky z prebytku rozpočtu fondu získa samospráva vo forme dotácií. Cieľom je podľa envirorezortu zvyšovať energetickú efektívnosť verejných budov, a to okrem iného zatepľovaním. "Zatepľovať sa budú napríklad školy, škôlky, kultúrne domy a ostatné verejné budovy," opísal pre TASR jeho hovorca Maroš Stano.

Na poskytovanie dotácií určených pre samosprávu sa použijú prostriedky fondu z výnosov z dražieb emisných kvót. V dôsledku zvýšenia jeho výdavkov na rok 2016 o 15 miliónov eur sa pôvodný rozpočtovaný prebytok vo výške 132,24 milióna eur zníži na 117,24 milióna eur.