Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Energetická situácia v Číne je značne odlišná od európskych reálií

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP Photo

Jadrová energia je podľa analytika dnes v mnohých európskych krajinách na ústupe.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Energetická situácia v Číne je značne odlišná od európskych reálií. "Kým čínsky dopyt po elektrickej energii rastie, európsky stagnuje," uviedol pre TASR analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida v reakcii na informáciu, že koncom minulého týždňa absolvovali zástupcovia čínskej spoločnosti China General Nuclear Power Corporation (CGN) v SR rokovania, počas ktorých sa zaujímali o slovenskú jadrovú energetiku.

Jadrová energia je podľa analytika dnes v mnohých európskych krajinách na ústupe. "Slovensko patrí medzi tri krajiny EÚ, kde sa reálne ďalšie jadrové bloky budujú. Číňania teda analyzujú možnosti vstupu do európskych projektov, a preto sa zastavili aj v Bratislave. Avšak my máme výstavbu nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach zatiaľ len na papieri," zdôraznil.

"Navyše je otázne, či sa na Slovensku po známych problémoch s dostavbou Mochoviec, pri snahe o predĺženie životnosti dvoch bohunických blokov V2 do roku 2045 a tendenciách smerujúcich k decentralizovanej výrobe elektriny na báze obnoviteľných zdrojov energie vôbec niekedy Číňanom vytvorí aspoň potenciálny priestor na investíciu do novej atómovej elektrárne," dodal Badida.

Ministerstvo hospodárstva SR začiatkom tohto týždňa informovalo, že na rezortnej pôde sa 23. októbra 2015 uskutočnilo stretnutie štátneho tajomníka Miroslava Oberta so zástupcami CGN, ktorého cieľom bolo vzájomné informovanie sa o možnostiach spolupráce v oblasti jadrovej energetiky.

Obert na rokovaní okrem iného zdôraznil, že z pohľadu celého jadrovo-palivového cyklu má Slovensko dlhoročné praktické skúsenosti. Z hľadiska budúcnosti plánuje vybudovať nový jadrový zdroj v Jaslovských Bohuniciach, pri ktorom v súčasnosti prebieha proces posudzovania vplyvov tohto zariadenia na životné prostredie.

Čínski predstavitelia sa zaujímali o možnosť vstupu do tohto projektu a poukázali na to, že okrem prevádzkovaných jadrových elektrární majú v Číne pred dokončením 6 reaktorov a ďalšie jadrové zdroje sú v procese plánovania. Ich aktivity sa zameriavajú tak na výstavbu, ako aj na investície do jadrovej energetiky vo svete. Okrem Veľkej Británie majú v rámci EÚ rozpracovanú spoluprácu aj s Rumunskom.

Ako uviedol portál energia.sk, Číňania absolvovali vo štvrtok (22. 10.) aj separátnu neformálnu schôdzku s vedením Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska (JESS). "Z uvedeného stretnutia nevyplynuli žiadne závery súvisiace s prípravou a výstavbou projektu nového jadrového zdroja v lokalite Jaslovské Bohunice," uviedla pre portál Ivana Giertl z JESS. Témou neformálneho stretnutia mal byť najmä pokrok vo vývoji čínskeho dizajnu reaktora HPR 1000.