Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

V Mochovciach odstavili druhý jadrový blok, vymenia pätinu paliva

Na archívnej snímke Mochovce. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Riaditeľ elektrárne Mochovce Martin Mráz zdôraznil, že ide o štandardnú odstávku 2. bloku.

Bratislava 19. septembra (TASR) – Slovenské elektrárne (SE) v sobotu (18. 9.) odstavili na približne tri týždne druhý blok jadrovej elektrárne Mochovce. Počas plánovanej generálnej odstávky vymenia takmer pätinu palivových tyčí reaktora, vykonajú plánovanú údržbu a okrem štandardných prác plánujú SE počas odstávky pokračovať aj v jednom z najväčších a dlhodobých investičných projektov – seizmickom zodolňovaní jadrového bloku. SE o tom informovali na svojej internetovej stránke.

„Ide o poslednú v rade odstávok, ktoré si Slovenské elektrárne, a. s., naplánovali na tento rok. Prvý mochovský a obidva bloky v Jaslovských Bohuniciach ich už majú za sebou,“ uviedli elektrárne, podľa ktorých projekt seizmického zodolnenia bloku bude pokračovať aj v ďalšom roku a ďalších odstávkach.

Riaditeľ elektrárne Mochovce Martin Mráz zdôraznil, že ide o štandardnú odstávku 2. bloku. „S našimi skúsenosťami však veľmi dobre vieme, že každá odstávka je jedinečná a prináša osobitné výzvy,“ uviedol. SE majú v harmonograme práce na technickej vode, v pláne sú nedeštruktívne kontroly zvarov parogenerátora, práce na nátrubku havarijnej regulačnej kazety, hlavnom cirkulačnom čerpadle či vysokotlakovom diele turbogenerátora.