Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Gazprom ešte viac znížil objem dodávok plynu do Nemecka

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podľa Gazpromu od štvrtkového (16. 6.) rána bude cez plynovod denne prúdiť maximálne 67 miliónov kubických metrov (m3) plynu.

Moskva/Berlín 15. júna (TASR) - Ruský energetický gigant Gazprom ešte viac znižuje maximálny objem dodávok plynu do Nemecka cez plynovod Nord Stream 1. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Podľa Gazpromu od štvrtkového (16. 6.) rána bude cez plynovod denne prúdiť maximálne 67 miliónov kubických metrov (m3) plynu. Ako dôvod uviedol meškanie opráv zariadení firmou Siemens. Preto údajne musel odstaviť ďalšie kompresné zariadenie.

Veľkoobchodné ceny plynu na oznámenie ruského koncernu zareagovali prudkým rastom. Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci sa na burze v Amsterdame v stredu o 15.34 h SELČ predával po 108,60 eura za megawatthodinu (MWh). V utorok (14. 6.) uzavrel na 97,04 eura za MWh a v stredu ráno klesol na 83,40 eura za MWh.

Gazprom už v utorok oznámil redukciu maximálneho objemu dodávok cez plynovod Nord Stream 1 o 40 % na približne 100 miliónov m3 zo 167 miliónov m3.

Spolkový úrad pre reguláciu sieťových odvetví Bundesnetzagentur (BNetzA) už v utorok odmietol tvrdenie Gazpromu, že dôvodom obmedzenia dodávok je meškanie opravy kompresora. Spolkový minister hospodárstva Robert Habeck označil zníženie dodávok plynu za politicky motivované a považuje ho za politické rozhodnutie.