Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Putin: Rusko bude naďalej prepravovať plyn aj cez Ukrajinu

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) sa podpisuje na rúru počas slávnostného otvorenia výstavby plynovodu Sila Sibíri medzi Ruskom a Čínou v obci Us Khatin v jakutskej oblasi vo východnom Rusku 1. septembra 2014. Foto: FOTO TASR/AP

Predstavitelia Ruska a Ukrajiny by sa mali stretnúť v Berlíne, aby obnovili rokovania o podmienkach prepravy plynu cez Ukrajinu do Európskej únie.

Moskva 19. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok uistil, že Rusko bude naďalej transportovať plyn cez Ukrajinu aj po dokončení nových plynovodov, ktoré ju obchádzajú.

"Otázkou zostáva len objem prepravy," povedal Putin. "Aj napriek výstavbe nových infrašturkúrnych projektov, ako sú Nord Stream, Nord Stream 2 a TurkStream, zachováme prepravu cez Ukrajinu," uviedol ruský prezident.

Predstavitelia Ruska a Ukrajiny by sa mali stretnúť v Berlíne, aby obnovili rokovania o podmienkach prepravy plynu cez Ukrajinu do Európskej únie. Platnosť aktuálnej dohody sa totiž skončí o dva týždne.

Rusko zareaguje na sankcie USA proti plynovodu Severný prúd 2


Rusko zareaguje na sankcie USA proti projektu plynovodu Severný prúd 2 odvetnými opatreniami, uviedol ruský prezident Vladimir Putin. "Moskva odpovie rovnako," povedal Putin vo štvrtok na tlačovej konferencii. Sankcie, ktoré schválil americký Kongres, označil za "nepriateľský akt" proti Rusku a dodal, že ovplyvnia vzťahy medzi Ruskom a USA. Sankcie ešte musí podpísať americký prezident Donald Trump.

Rusko však nepovažuje sankcie za hrozbu pre plynovod Severný prúd. "Očakávame, že tento projekt sa dokončí," povedal v stredu (18. 12.) hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Americké sankcie označil za "porušenie medzinárodných zákonov".

Plynovod odmieta predovšetkým Ukrajina, ktorá je doteraz najdôležitejšou tranzitnou krajinou, cez ktorú sa prepravuje ruský plyn do Nemecka. Podľa Putina by USA mali Ukrajine radšej pomôcť peniazmi. Dodal, že Rusko bude naďalej transportovať plyn cez Ukrajinu aj po dokončení nových plynovodov, ktoré ju obchádzajú.

Predstavitelia Ruska, Ukrajiny a Európskej komisie (EK) by sa mali vo štvrtok stretnúť v Berlíne, aby obnovili rokovania o podmienkach prepravy plynu cez Ukrajinu do Európskej únie. Platnosť aktuálnej dohody sa totiž skončí o dva týždne. "Myslím si, že sa s Ukrajinou dohodneme o plyne, smerujeme k dohode," povedal Putin.

Zákon, ktorý umožňuje sankcie proti firmám, podieľajúcich sa na projekte plynovodu, v utorok (17. 12.) veľkou väčšinou odobril americký Senát. Snemovňa reprezentantov tento legislatívny balík o výdavkoch na obranu (NDAA), ktorého súčasťou sú aj sankcie proti projektom plynovodov Severný prúd 2 a Turecký prúd (Turkstream), schválila už minulú stredu (11. 12.). Americký prezident Donald Trump sa už predtým vyjadril, že balík zákonov podpíše okamžite, ako sa mu dostane na stôl.

Cez plynovod Severný prúd 2 by sa od budúceho roka mal začať dopravovať plyn z Ruska do Nemecka, pričom obchádza Poľsko aj Ukrajinu. Podľa konzorcia Nord Stream 2 je už v Baltickom mori položených 2100 kilometrov dvojvlákna plynovodu a na jeho dokončenie chýba okolo 300 kilometrov. Americký Kongres chce zabrániť dokončeniu plynovodu. Sankcie by ho mohli prinajmenšom spomaliť.

USA tvrdia, že spomínané plynovody zvýšia závislosť Európy od ruských dodávok plynu. Projekt Severný prúd 2 kritizujú aj mnohé európske krajiny, tiež spomínajú energetickú závislosť od Ruska a poškodzovanie záujmov východoeurópskych členov EÚ aj Ukrajiny.