Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V Maďarsku padol rekord zimnej spotreby elektrickej energie

Mestskí pracovníci pripravujú posyp na zasnežený chodník na Moste slobody v Budapešti 2. decembra 2019. Sneženie, ktoré v pondelok po polnoci zasiahlo najmä sever Maďarska, spôsobilo väčšie množstvo dopravných nehôd na cestách. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Podľa spoločnosti Mavir je príčinou nadpriemerného odberu elektriny u veľkoodberateľov v tomto čase finišovanie koncom roka.

Budapešť 5. decembra (TASR) - Zimná spotreba elektrickej energie dosiahla v stredu v Maďarsku historický rekord, keď v čase od 16.30 do 16.45 h zaznamenali zaťaženie 7099 megawattov, informovala vo štvrtok agentúra MTI s odvolaním sa na údaje maďarského prevádzkovateľa prenosovej sústavy elektrickej energie Mavir.

Bol tak prekonaný doterajší certifikovaný historický štvrťhodinový rekord zaťaženia o 173 megawattov z 23. januára tohto roka.

Podľa spoločnosti Mavir je príčinou nadpriemerného odberu elektriny u veľkoodberateľov v tomto čase finišovanie koncom roka. U domácností zas stúpa odber pre ochladenie, ale aj pre vianočné osvetlenie domácností.

Údaje o spotrebe energie v Maďarsku sú k dispozícii od roku 1955.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)