Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Rusko sľúbilo odvetu za nové sankcie USA pre plynovod Nord Stream 2

Na archívnej snímke značka s nápisom Severný prúd 2 (Nord Stream 2). Foto: TASR/AP

USA uvalili sankcie na loď, jej majiteľa a stavebnú spoločnosť.

Moskva 22. augusta (TASR) - Moskva sľúbila odvetné opatrenia po oznámení nových sankcií USA na ruskú loď a dve firmy zapojené do plynovodu Nord Stream 2. Oznámilo to v sobotu (21. 8.) ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Projekt v hodnote 11 miliárd USD (9,42 miliardy eur), ktorý zdvojnásobí existujúci plynovod Nord Stream po dne Baltického mora a umožní Rusku obísť Ukrajinu pri dodávkach plynu do Európy, vyvoláva napätie medzi Moskvou a Washingtonom.

USA v piatok (20. 8.) večer uvalili sankcie na loď, jej majiteľa a stavebnú spoločnosť. Podľa odporcov projektu však ani tieto opatrenia nie sú dostatočné na to, aby projekt zastavili.

Spojené štáty a Británia v piatok uvalili tiež sankcie na ľudí, ktorí sú podľa nich agentmi ruskej rozviedky a sú zodpovední za vlaňajšiu otravu kritika Kremľa Alexeja Navaľného.

„Považujeme také nepriateľské akcie vlády prezidenta Joea Bidena za diktované nedostatkom politickej vôle a neochotou budovať americko-ruské vzťahy na partnerskom základe,“ uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovova.

(1 EUR = 1,1671 USD)