Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Na úsporu energií v podnikateľských objektoch ide 5 miliónov eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Pomoc sa bude poskytovať formou nenávratného finančného príspevku, pričom maximálna intenzita pomoci závisí od veľkosti podniku a miesta realizácie projektu.

Bratislava 11. júna (TASR)- Ministerstvo hospodárstva (MH) SR a Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) v najbližších dňoch, najneskôr 20. júna, uverejnia výzvu, na ktorú je vyčlenených 5 miliónov eur. Prostriedky z fondov Európskej únie budú určené pre žiadateľov zo súkromného sektora a to pre mikropodniky, malé a stredné podniky a pre všetky samosprávne kraje, s výnimkou Bratislavského kraja.

"Cieľom výzvy je podporiť rekonštrukciu a modernizáciu stavebných objektov v oblasti priemyslu a služieb, za účelom zníženia ich energetickej náročnosti. Pomerne úspešne sa využívajú dotácie z fondov Európskej únie, ktoré sú určené na úsporu energií," povedala vedúca komunikačného oddelenia MH SR Dagmar Hlavatá.

Dočerpať prostriedky z fondov vyčlenených na programovacie obdobie 2007 až 2013 by malo Slovensko do konca roka 2015.

Výzva bude určená na zateplenie objektov, rekonštrukciu a modernizáciu vykurovacích systémov, systémov ohrevu teplej vody a klimatizačných systémov, rekonštrukciu a modernizáciu osvetlenia v objektoch, okrem verejného osvetlenia, na ktoré sa výzva vzťahovať nebude.

Pomoc sa bude poskytovať formou nenávratného finančného príspevku, pričom maximálna intenzita pomoci závisí od veľkosti podniku a miesta realizácie projektu. Minimálna výška pomoci na projekt je 5000 eur, maximálna 200.000 eur pod podmienkou, že žiadateľ neprijal v priebehu aktuálneho a predchádzajúcich dvoch fiškálnych rokov žiadnu pomoc de minimis.

Bližšie informácie budú zverejnené priamo na webovom sídle SIEA (www.siea.gov.sk ) a Ministerstva hospodárstva SR (www.mhsr.sk), ktoré je riadiacim orgánom pre Operačný program Konkurencieschopnosť a hospodársky rast.